Εκτύπωση


Εκδόθηκε με μια μικρή ... καθυστέρηση  η εγκύκλιος 45 του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης των εργαζομένων σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών .
Με βάση τη διάταξη της παρ 3 του άρθρου 30 του Ν. 4415/2016 η οποία ορίζει ότι «το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδακτικής απασχόλησης στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών καθορίζεται στις είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες. Η συμπλήρωση πλήρους εβδομαδιαίου ωραρίου αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε ένσημα μηνιαίως ,ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα» η ερμηνεία που δίνεται  με την  εγκύκλιο του ΕΦΚΑ 45/2017  είναι ότι για τους απασχολούμενους σε φροντιστήρια και κέντρα Ξένων Γλωσσών για λιγότερες από είκοσι μία (21) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως  (προφανώς και στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών) οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία  και όπως αναφέρεται στο σχετικό  παράδειγμα στον καθηγητή φροντιστηρίου με ατομική σύμβαση απασχόλησης - εργασία 16 ωρών την εβδομάδα οι ημέρες ασφάλισης  θα υπολογισθούν  κατά αναλογία ως εξής: (25x16)/21= 19 ημέρες ασφάλισης.

         Η ανωτέρω ερμηνεία γεννά πληθώρα ερωτημάτων  τόσο ως προς την ορθότητα των αναφερομένων για τον αναλογικό τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης των απασχολουμένων  για λιγότερες από 21 ώρες την εβδομάδα  σε σχέση με τις 25 ημέρες ασφάλισης που αναγνωρίζουν οι  απασχολούμενοι με το πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο των  είκοσι μία (21) διδακτικών  ωρών  εβδομαδιαίως    όσο και ως προς τον τρόπο εφαρμογής   επί των οποίων δεν δίνει απαντήσεις η προαναφερθείσα εγκύκλιος   π.χ:

1.Εάν η απασχόληση του καθηγητή δεν είναι  σταθερή ως προς τον κατά  εβδομάδα πραγματοποιούμενο  αριθμό διδακτικών ωρών πως θα προσδιορίζονται οι ημέρες ασφάλισης ;  θα προσδιορίζονται ανά εβδομάδα ; θα προσδιορίζονται με βάση το μέσο όρο των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης οι οποίες θα προκύπτουν από το σύνολο των μηνιαίων διδακτικών ωρών  οι οποίες θα διαιρούνται δια των 4,16666 εβδομάδων του μήνα ; ή κάπως διαφορετικά ; 

2.Ο καθηγητής που  απασχολείτο ανελλιπώς από Δευτέρα έως Παρασκευή με σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης επί 1 ώρα την ημέρα  αμειβόμενος με ωρομίσθιο 6,70 € με βάση τις διατάξεις του  άρθρου 39 του Ν. 1892/90 ως ανελλιπώς απασχολούμενος με μικρότερο ωράριο του νομίμου και με ημερήσια αμοιβή μικρότερη από το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης  αναγνώριζε στην ασφάλιση 25 ημέρες το μήνα και οι εισφορές καταβάλλονταν υποχρεωτικά επί του 25πλασίου της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης (25 χ 8,03) ενώ κατ ΄ εφαρμογή της εγκυκλίου 45/2017 στον εν λόγω μισθωτό θα αναγνωρισθούν στην ασφάλιση 6 ημέρες ;
 
Οι διατάξεις του Ν. 1892/90 για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων έπαψαν να ισχύουν ;

Εάν οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 1892/90 έπαψαν να ισχύουν με ποια διάταξη έγινε αυτό ; δεδομένου ότι από το Ν. 4415/2016 δεν προκύπτει  ευθεία κατάργηση αυτών ή εξαίρεση από τις διατάξεις αυτές  των εργαζομένων σε φροντιστήρια και κέντρα Ξένων Γλωσσών ούτε υπάρχει στο νόμο αυτό καμία κανονιστική διάταξη για τους απασχολούμενους με μικρότερο ωράριο του νομίμου ούτε ορίζεται  αναλογική εφαρμογή ως προς τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης των απασχολουμένων για λιγότερες των 21 ωρών εβδομαδιαίως και δεν νοείται ερμηνεία  διατάξεων νόμου με εικασίες ή με ορισμούς του τύπου εννοείται ή εξυπακούεται.

            Τα  ανωτέρω είναι μερικά μόνον από τα ερωτήματα που προκύπτουν από όσα ορίζονται στην εγκύκλιο 45/2017 τα οποία χρήζουν απαντήσεως .

Copyright 2017 Επιστημονική Ομάδα ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ