Μοιραστείτε το

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ

Με το από 26-11-2020 έγγραφό του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε  ότι οι οδηγοί ταξί όλης της χώρας, (χωρίς με το έγγραφο αυτό να διευκρινίζεται ότι τα όσα αναφέρονται σ΄ αυτό αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές των ταξί, που συνδέονται με σύμβαση προσοδοφόρου πράγματος και όχι με εξαρτημένη εργασία) , δεν δικαιούνται την προσαύξηση της πτώσης της σημαίας στις μισθώσεις που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και νέου έτους. Στη συνέχεια του εγγράφου αυτού του Υπουργείου Υποδομών , ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του (χωρίς πάλι τη διευκρίνιση σε ποιους οδηγούς αφορά η ανακοίνωσή του) ότι οι οδηγοί αυτοί που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ με κυμαινόμενες αποδοχές, δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για το δώρο Χριστουγέννων, επειδή δεν θα εισπράξουν ποσά  ευρώ από την αύξηση της τιμής της πτώσεως  της σημαίας του οχήματός τους.

Οι συντάκτες του εγγράφου αυτού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του ΕΦΚΑ αγνοούν  προφανώς ότι  εκτός από τους ιδιοκτήτες ταξί, που οδηγούν οι ίδιοι το δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητό τους καθώς και από τους ενοικιαστές των αυτοκινήτων αυτών που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ , υπάρχουν και οδηγοί ταξί οι οποίοι συνδέονται με τον ιδιοκτήτη του με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τους οποίους έχουν υποβληθεί στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ τα προβλεπόμενα έντυπα (Ε3 «Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης» (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης-Ε4 «Πίνακας προσωπικού», κ.λ.π) για τους οποίους εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τους υπόχρεους ιδιοκτήτες των ταξί , καταβολής στους οδηγούς που απασχολούν τα επιδόματα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων.

Για τους μισθωτούς αυτούς στην ΚΥΑ 19040/1981, που εφαρμόζεται εν προκειμένω για όλους τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας απασχολουμένους στην χώρα μας, με το άρθρο 4 παρ. 8 ορίζεται ότι «Αν δεν δοθεί δικαίωμα (προφανώς από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών) είσπραξης ολόκληρης της αύξησης της πτώσεως της σημαίας, στους οδηγούς ταξί , που συνδέονται με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου με σύβαση εξαρτημένης εργασίας οι οποίοι εργάσθηκαν ολόκληρο το διάστημα του δώρου Χριστουγέννων (από 1-5ου μέχρι 31-12ου ) ή του δώρου των εορτών του Πάσχα (από 1-1ου μέχρι 30-4ου), χορηγείται ως δώρο μεν Χριστουγέννων ποσό ίσο με το 25πλάσιο και ως δώρο Πάσχα ποσό ίσο προς το 15πλάσιο του γενικού κατωτάτου ημερομισθίου ή ανάλογο κλάσμα αν απασχολήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους για μικρότερο διάστημα».

Για όσο χρόνο επομένως η παραπάνω διάταξη της Κ.Υ.Α. αυτής, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του Ν. 1771/1951, εξακολουθεί να ισχύει, το Υπουργείο Υποδομών όφειλε  πριν την έκδοση του σχετικού με το θέμα αυτό εγγράφου του, να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας  και να διευκρινίσουν από κοινού σε ποιους οδηγούς ταξί οφείλεται και σε ποιους οδηγούς δεν οφείλεται η καταβολή δώρου εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, διότι με το παραπάνω έγγραφό του το Υπουργείο Υποδομών έχει επιφέρει σύγχυση στον κόσμο που αφορά το θέμα αυτό. 

 Επιμέλεια: Χ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ Νομικός- Εργατολόγος  ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙAΚΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
e-ΕΦΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 18 104 32 Αθήνα
Πληροφορίες: B. Τσίτουρας
Αριθ. τηλ.: 2105285639
E - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Αρ. Πρωτ. 321487

ΘΕΜΑ: «Μη καταβολή εισφορών Δώρου Χριστουγέννων οδηγών Ταξί, έτους 2020».

Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το υπ' αριθμό πρωτοκόλλου 112965/26-11/2020, έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση για τις εορτές Χριστουγέννων 2020, στους οδηγούς Επιβατικών Δημοσίας χρήσης (ΤΑΞΙ) αυτοκινήτων.

Επειδή το κόμιστρο κάθε διαδρομής (Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ) αυτοκινήτου, δεν θα επιβαρυνθεί με την εν λόγω οικονομική ενίσχυση, για το προαναφερόμενο διάστημα, δεν θα καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές για το Δώρο Χριστουγέννων οδηγών Ταξί που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, έτους 2020 και κατατάσσονται σε ασφαλιστική κλάση τεκμαρτού ημερομισθίου.Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή