Μοιραστείτε το

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ- ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΕΤΟΥΣ 2005

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων που απασχολούνται σε Μεταλλουργικές Επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ανεξάρτητα εάν η έδρα τους είναι εντός ή εκτός της περιφέρειας Πειραιά .

Σήμερα 23 Μαΐου 2005, στα γραφεία της ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, οι υπογεγραμμένοι:

Α) Πουλικόγιαννης Σωτήρης, Πρόεδρος και Φάκαρος Κων/νος , Γενικός Γραμματέας  πoυ εκπροσωπούν νόμιμα το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ και Β) Κόκκινος Βασίλειος Πρόεδρος και Αλαπάντας .Κων/νος , Γ ενικός Γραμματέας, που εκπροσωπούν νόμιμα την ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ , όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι, κατάρτισαν την ακόλουθη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων που απασχολούνται σε Μεταλλουργικές Επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην περιοχή της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ή σε Μεταλλουργικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτελούν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ανεξάρτητα εάν η έδρα τους είναι εντός ή εκτός της περιφέρειας Πειραιά.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σ:Σ.Ε. Ν/ΖΩΝΗΣ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

1. Ειδικότητες στην Ν/ΖΩΝΗ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

1. Βασικά καταβαλλόμενα ημερομίσθια

2. Οδηγοί - Αποθηκάριοι - Υπάλληλοι Γραφείου

3. Πάγια διάταξη.

4. Επιδόματα


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

1. Ωράριο εργασίας

2. Υπερωριακή Εργασία

3. Βάρδια


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

1. Εκπρόσωπος εργαζομένων

2. Παροχές σε είδος

3. Αργίες Επίσημες - κατ' έθιμον

4. Άδειες

5. Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας

6. Σχολή συμπληρωματικής Εκπαίδευσης

7. Ανάπτυξη Ν/ΖΩΝΗΣ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Εκτός έδρας εργασία

2. Εν πλω σε ξένα λιμάνια

3. Χρόνος προϋπηρεσίας

4. Εξοφλητικές αποδείξεις

5. Εργατικό ατύχημα

6. Ρυθμίσεις σχέσης Εργοδοτών - Εργαζομένων


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

Στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη απασχολούνται οι κάτωθι ειδικότητες εργαζομένων:

1. Μαθητευόμενοι γενικά

2. Βοηθοί διάφοροι

3. Τεχνίτες Ελασματουργοί

4. Τεχνίτες Ελασματουργοί Μηχανικής Κατεργασίας

5. Τεχνίτες Λεβητοποιοί

6. Τεχνίτες Πελεκητές - Καρφωτές

7. Τεχνίτες Φλογοχειριστές .

8. Τεχνίτες Ηλεκτροσυγκολλητές Α' Τάξης

9. Τεχνίτες Ηλεκτροσυγκολλητές Β' Τάξης

10. Τεχνίτες Σωληνουργοί .

11. Τεχνίτες Μανουβραδόροι

12.Τεχνίτες Ικριωμάτων - Σκαλωσατζήδες

13.Τεχνίτες Μηχανουργοί

14. Τεχνίτες Εφαρμοστές - Μηχανοτεχνίτες

15.Τεχνίτες Μονωτές Πλοίων

16.Εργάτες


1. ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΑ

Θεωρούνται οι νέοι οι οποίοι ακολουθούν θεωρητική μάθηση Τεχνικού Λυκείου - Τεχνικής Σχολής - Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. ή που δεν παρακολουθούν τίποτα από όλα αυτά αλλά έχουν προσληφθεί από τον Εργοδότη για την ειδίκευσή τους σε μία ειδικότητα.


2. ΒΟΗΘΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ

Θεωρούνται οι νέοι από 18 ετών και πάνω οι οποίοι έχουν ειδικευτεί σαν μαθητευόμενοι τεχνίτες ή συνεχίζουν να ειδικεύονται αλλά συγχρόνως κάνουν και παραγωγική δουλειά, δηλαδή ξέρουν να κόβουν με φλογοκοπή βοηθητικά ελάσματα, να χρησιμοποιούν βοηθητικά εργαλεία (σφυριά, βαριά, διαβήτες, παλάγκα), να γνωρίζουν την υποδιαίρεση του μέτρου, να μετακινούν και να ασφαλίζουν διάφορα μικροβάρη, να ασφαλίζουν τα εργαλεία, τα μανόμετρα, να αλλάζουν φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, να καθαρίζουν το αντικείμενο που θα εργαστούν και να προετοιμάζουν αυτό, να βοηθούν τους Τεχνίτες που ακολουθούν, να γνωρίζoυν το όνομα και την χρήση των εργαλείων χεριού και των διάφορων υλικών και εξαρτημάτων.


3. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΙ - ΜΟΝΤΑΔΟΡΟΙ

Οι τεχνίτες ελασματουργοί πρέπει οπωσδήποτε να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή σαν βοηθοί.

Να χαράσσουν βάσει σχεδίου, να συναρμολογούν, να μοντάρουν, να αποτυπώνουν χνάρια (μοδέλα), να παίρνουν διαστάσεις, να γνωρίζουν την χρήση εργαλείων χεριού, εργαλείων φλογοκοπής και μηχανικών εργαλείων, να μοντάρουν συγκολλητές σκαλωσιές .


4. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ

Πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν τις βασικές γνώσεις της λειτουργίας των διαφόρων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για μηχανική κατεργασία και την διαμόρφωση ελασμάτων λοιπών Μετάλλων, όπως π.χ. ρόλοι, πρέσες, ψαλίδια.


5. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΛΕΒΗΤΟΠΟΙΟΙ - ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΙ

Οι τεχνίτες Λεβητοποιοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν την κατασκευή 2 τουλάχιστον  τύπων λεβήτων, να γνωρίζουν να χαράσσουν βάσει σχεδίου για να διαμορφώνουν το κέλυφος και τους αυλούς, να γνωρίζουν την χρήση εργαλείων χεριού. Να μοντάρουν συγκολλητές σκαλωσιές, να εκτονώνουν αυλούς και να τους καλαφατούν Να εξαρμώνουν και να αρμώνουν τις θυρίδες επιθεωρήσεως, να κατασκευάζουν και να αντικαθιστούν τα διάφορα παρεμβύσματα των θυρίδων, να πρεσάρουν τους αυλούς και να ξέρουν να αντικαθιστούν την εστία.


6. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΠΕΛΕΚΗΤΕΣ - ΚΑΡΦΩΤΕΣ

Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Να γνωρίζουν την χρήση εργαλείων που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Να ξέρουν να καθαρίζουν με αεροκόπιδα τα υπολείμματα σιδήρου από τις επιφάνειες, να τροχίζουν αυτές ,να κατασκευάζουν φρέζα ή νύχι στις άκρες των ελασμάτων πριν την συγκόλληση, να ανοίγουν τρύπες, να φρεζάρουν και να ρεμπλάρουν αυτές με αεροδράπανα, να συναρμολογούν κομμάτια μετά από κατάλληλη προετοιμασια.


7. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΦΛΟΓΟΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

Οι Τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί ή σε οποιαδήποτε άλλη μεταλλουργική ειδικότητα. Να γνωρίζουν απαραίτητα την χρήση αερίων (οξυγόνου ­ασετιλίνης - προπανίου - αργού) και την χρήση εργαλείων κοπής. Να κόβουν μέταλλα, να αποξηλώνουν συγκολλημένα μέταλλα, να αφαιρούν καρφιά, να φρεζάρουν τις άκρες των ελασμάτων προ της συγκόλλησης. Εξειδικευμένα μπορούν να μεταχειρίζονται ειδικά ηλεκτρικά μηχανήματα κοπής άλλων μετάλλων πλην του σιδήρου.


8. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ

Τεχνίτες Ηλεκτροσυγκολλητές Α' τάξης θεωρούνται οι Τεχνίτες οι οποίοι έχουν άδεια Α' τάξης του Υπουργείου Βιομηχανίας. Να ξέρουν να συγκολλούν με ηλεκτρόδια όλων των τύπων (βασικά - αεριούχα ­ανοξείδωτα) και σε όλες τις θέσεις. Να χρησιμοποιούν με την ίδια ευχέρεια μηχανές περιστροφικές, στατικές ή ντίζελ, να γνωρίζουν την συμπεριφορά των μετάλλων κατά την συγκόλληση αναλόγως των καιρικών συνθηκών και την προετοιμασία αυτών πρo της συγκόλλησης.


9. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ Β' ΤΑΞΗΣ

Είναι οι τεχνίτες Ηλεκτροσυγκολλητές, οι οποίοι έχουν αποκτήσει άδεια από το Υπουργείο Βιομηχανίας Β΄ τάξης.


10.ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΟΙ

Οι τεχνίτες Σωληνουργοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Πρέπει να γνωρίζουν τα δίκτυα του Πλοίου. Να γνωρίζουν την χρήση φλογοκοπής μηχανικών εργαλείων, να μπορούν να παίρνουν διαστάσεις, να χαράζουν, να κόβουν και να μοντάρουν ώστε να διαμορφώνουν τις σωλήνες για οποιαδήποτε δίκτυα του Πλοίου ή των Εργοστασίων. Να μπορούν να τοποθετούν και να συναρμολογούν είδη υγιεινής και να συγκολλούν μολυβδοσωλήνες ή χαλκοσωλήνες ή PVC


11.ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΑΝΟΥΒΡΑΔΟΡΟΙ

Πρέπει να είναι άτομα με πείρα στην μεταφορά φορτίων μεγάλων βαρών. Πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία σαν μαθητευόμενοι ή βοηθοί. Πρέπει να γνωρίζουν καλά την αντοχή των υλικών, σχέσεις τροχαλιών, να λύνουν και να δένουν ναυτικούς κόμπους, να κοτσάρουν και να ξεκοτσάρουν και να οδηγούν τους χειριστές γερανών. Να έχουν την ευθύνη για τα μεταφορικά μέσα, να ξέρουν ή να μαθαίνουν πάντα το βάρος του μεταφερόμενου φορτίου και να διαλέγουν τα κατάλληλα συρματόσχοινα ή άλλα μέσα πρόσδεσης φορτίου.


12. ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ

Οι τεχνίτες αυτοί πρέπει να έχουν 3 χρόνια προϋπηρεσία σε ανέγερση σωληνωτών ή προκατασκευασμένων σκαλωσιών και στην διάλυση αυτών είτε σε Εργοστάσια είτε σε Πλοία. Να είναι σε θέση να επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή σκαλωσιών αντοχής με ευθύνη για την αντοχή αυτών από βάρη, άνεμο και άλλη αιτία.


13.ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΙ

Χειρίζονται μηχανουργικές εργαλειομηχανές (τόρνους, πλάνες φρέζες, δράπανα, ρεκτιφιέ, - BORING). Πρέπει να γνωρίζουν μηχανολογικά σχέδια. Να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία στον χειρισμό των εργαλειομηχανών.


14.ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ - ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ

Θεωρούνται οι απασχολούμενοι στην συντήρηση, επισκευή, αποσυναρμολόγηση, συναρμολόγηση, δοκιμαστική λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων και μηχανών εσωτερικής καύσης, είτε αυτά είναι εγκατεστημένα στην ξηρά, είτε πάνω σε κατασκευαζόμενα ή επισκευαζόμενα Πλοία. Πρέπει να έχουν 6 χρόνια προϋπηρεσία είτε σε  Εργοστάσιο είτε στο Εμπορικό Ναυτικό. Λαμβάνεται υπ' όψιν και το πτυχίο της Μέσης ή της Κατώτερης Σχολής.


15.ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΜΟΝΩΤΕΣ

Θεωρούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν 3 χρόνια προϋπηρεσία σαν βοηθοί ή μονωτές. Να γνωρίζουν καλά τα μονωτικά υλικά. Να είναι σε θέση να διαμορφώνουν τους χώρους και μηχανικούς εξοπλισμούς στα απαιτούμενα πάχη και με τα ενδεικνυόμενα υλικά μονώσεως και πυρασφάλειας. Eξειδικευμένα μπορούν να πραγματοποιούν πλινθοδομές λεβήτων ή επιστρώσεις δαπέδων.


16. ΕΡΓΑΤΕΣ

Θεωρούνται άνδρες πάνω από 18 ετών οι οποίοι προσλαμβάνονται για να χρησιμοποιούνται στην φορτοεκφόρτωση αντικειμένων εξυπηρέτησης εργασίας στην εξυπηρέτηση λειτουργίας μηχανημάτων.

Δεν κάνουν σε καμία περίπτωση την δουλειά του Μανουβραδόρου ή των βοηθών (ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΥ - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΟΥ ­MHXAΝΟΥΡΓOY). Πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που τους απειλούν προς αποφυγή ατυχημάτων. Η κάθε Επιχείρηση στην Ν/ΖΩΝΗ δύναται να απασχολήσει καθορισμένο αριθμό εργατών που αντιστοιχεί έως6% του συνολικού προσωπικού που απασχολεί κάθε φορά (στο μαγαζί και στα επισκευαζό μενα Πλοία).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

1. ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΒΑΡΩΝ - ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ­ 3ΕΤΙΩΝ

Για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ή ορισμένου έργου από 1/1/2005:

Α1. Τεχνίτες ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΙΕΣ - ΛΕΒΗΤΟΠΟΙΟΙ ­ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΙ - ΦΛΟΓΟΧΕΙΡΙΣΤΕΣ - ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΟΙ ­ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ: 72,20 ευρώ μικτά. ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΑΥΤΩΝ: 60,02 ευρώ μικτά.

Α2.Τεχνίτες ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΟΙ - ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ - ΛΑΜΑΡΙΝΑΔΕΣ - ΦΑΝΟΠΟΙΟΙ - ΣΚΑΛΩΣΑΤΖΗΔΕΣ : 69,48 ευρώ μικτά. ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΑΥΤΩΝ: 55,67 ευρώ μικτά.

Για τα ΔΕΥΤΕΡΟΚΛΕΙΔΑ (ΣΚΑΛΩΣΑΤΖΗΔΕΣ): 62,57 ευρώ μικτά.

Α3.Τεχνίτες ΜΑΝΟΥΒΡΑΔΟΡΟΙ - ΜΟΝΩΤΕΣ: 65,21 ευρώ μικτά.

ΒΟΗΘΟΙ ΑΥΤΩΝ: 49,77 ευρώ μικτά.

Α4. ΕΡΓΑΤΕΣ: 43,95 ευρώ μικτά.

Για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και έχοντας ένα (1) χρόνο εργασίας στην ίδια Επιχείρηση, Τεχνίτες και Βοηθοί με τις πιο πάνω αναφερόμενες ειδικότητες Α1 - Α2 - Α3, λαμβάνουν ημερομίσθιο μέχρι 7% μικρότερο του ημερομισθίου που λαμβάνουν οι αντίστοιχες προαναφερόμενες ειδικότητες Α1 - Α2 - Α3 .


ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι ως μαθητευόμενοι αμείβονται ως εξής:

Από 0 έως 1 χρόνο προϋπηρεσίας παίρνουν το 50% του βοηθού της ειδικότητάς τους.

Από 1 έως 2 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνουν το 60% του βοηθού της ειδικότητάς τους.

Από 2 έως 3 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνουν το 90% του βοηθού της ειδικότητάς τους.


2. ΟΔΗΓΌΙ - ΑΠΟΘΗΚΆΡΙΟΙ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Όλοι οι ανωτέρω παίρνουν την ποσοστιαία αύξηση των εργαζομένων με σχεση εξαρτημένης εργασιας ορισμένου χρονου επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού που προκύπτει από τις αντίστοιχες κλαδικές τους Συμβάσεις.


3. ΠΑΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Τα δύο μέρη συμφωνούν την παρακάτω πάγια διάταξη της Ε.Σ.Σ.Ε. Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Από εδώ και στο εξής οι επόμενες Συλλογικές Συμβάσεις θα έχουν έναρξη ισχύος από 1/1 για το κάθε έτος που ακολουθεί. Τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι το όριο των διαπραγματεύσεων θα εξαντλείται έως 31/1 .


4. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τα ως άνω βασικά ημερομίσθια προσαυξάνονται με τα επιδόματα: Α) Επίδομα επίβλεψης - Εργοδηγός 15% .

Β) Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας του 15% , το οποίο καταβάλλεται στους εργαζόμενους που εργάζονται εντός των Λεβήτων, των διπύθμενων, στους Τεχνίτες Ηλεκτροσυγκολλητές που δουλεύουν τις ημιαυτόματες Hλεκτροσυγκολλήσεις ARGON, στους εργαζόμενους στα βρεχάμενα όταν γίνεται αντικατάσταση ελασμάτων στις δεξαμενές, καθώς και στους χειριστές του πλάσματος συμφωνείται να καταβάλλεται δραχμικά από 1/1/2005, ημερησίως ανά κατηγορία εργαζομένων ως ακολούθως:

Α1 ΤΕΧΝΙΤΗΣ: 7,56 ευρώ

ΒΟΗΘΟΣ: 6,23 ευρώ

Α2 ΤΕΧΝΙΤΗΣ: 7,17 ευρώ

ΒΟΗΘΟΣ: 5,67 ευρώ

Α3 ΤΕΧΝΙΤΗΣ: 6,80 ευρώ

ΒΟΗΘΟΣ: 4,92 ευρώ

Α4 ΕΡΓΑΤΗΣ: 4,54 ευρώ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Για όλες τις Επιχειρήσεις και για όλες τις ειδικότητες το ωράριο εργασίας είναι:

  • Για εργασία στα Πλοία 35 ώρες.
  • Για εργασία στα Εργοστάσια και στα μαγαζιά να παραμείνει το υπάρχον για κάθε εργοστάσιο ή μαγαζί.
  • Το ωράριο υπολογίζεται σε πενθήμερη εβδομάδα, με Σάββατο και Κυριακή αργία και με έξι (6) ημερομίσθια.
  • Το ωράριο είναι συνεχές.


2. ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΉ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι απασχολούμενοι πέραν του καθημερινού ωραρίου παίρνουν από την πρώτη ώρα προσαύξηση των αποδοχών τους 100%.


3. ΒΑΡΔΙΑ

Σε επισκευαζόμενα, μετασκευαζόμενα ή κατασκευαζόμενα Πλοία υπάρχει η δυνατότητα εργασίας με βάρδιες εφόσον εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες Ασφαλείας.

Το ωράριο εργασίας για όλες τις βάρδιες είναι συνεχές 35ωρο, με αμοιβή 6 ημερομίσθια, με πενθήμερη απασχόληση.

Στην 2η βάρδια υπάρχει προσαύξηση 7,98 ευρώ για το σύνολο της απασχόλησης.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΘΕΣΜΙΚΑ

1. ΕΚΙΙΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στους χώρους δουλειάς και των επισκευαζόμενων και κατασκευαζόμενων Πλοίων εκλέγεται ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων με τον αναπληρωτή του που τον εκπροσωπεί εν απουσία του, ο oποίος δραστηριοποιείται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των νόμων 1264/82 και ο Εργοδότης ή ο εκπρόσωπός του συνεργάζεται μαζί του για την επίλυση των προβλημάτων που τυχόν απασχολούν τους εργαζόμενους του.


2. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

Οι Εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν σε όλους τους εργαζόμενους μόνιμους και έκτακτους Τεχνίτες, βοηθούς και μαθητευόμενους τα εξής είδη: α) ένα κράνος, β) ένα ζευγάρι γάντια, γ) μία φόρμα εργασίας, δ) ένα ζευγάρι άρβυλα, ε) μισό λίτρο γάλα νωπό την ημέρα.

Τα παραπάνω είδη χορηγούνται για χρήση τους στην εργασία, ανήκουν κατά κυριότητα στην Επιχείρηση και αντικαθίστανται μόλις φθαρούν, εκτός της φόρμας εργασίας που πρέπει να αντικαθίσταται σε κάθε 75 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια και των αρβύλων που πρέπει να αντικαθίστανται σε κάθε 150 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια.

Οι φόρμες εργασίας χορηγούνται στους εργαζόμενους αμέσως μετά την εργασία 10 ημερών στην ίδια Επιχείρηση και τα άρβυλα εργασίας μετά από 25 ημέρες, αντικαθίστανται δε όπως ορίζεται παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα πιο πάνω είδη προστασίας.


3. ΑΡΓΙΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ

1. Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

2. Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

3. Η 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

4. Η 25η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

5. Η 1η ΜΑΙΟΥ

6. Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

7. Η 6η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Οι μη απασχοληθέντες στις πιο πάνω 7 εορτές δικαιούνται το ημερομίσθιο.


ΣΤΙΣ ΚΑΤ' ΕΘΙΜΟ ΑΡΓΙΕΣ

1. Την 1η του έτους, 2. Τα Θεοφάνια, 3. Την Καθαρά Δευτέρα, 4. Την Μεγάλη Παρασκευή, 5. Την Δευτέρα των Χριστουγέννων, όσες Επιχειρήσεις δουλέψουν καταβάλλουν σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν διπλό ημερομίσθιο. Συμφωνείται ακόμα ότι η παραμovή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ημιαργίες χωρίς περικοπή του ημερομισθίου.


4. ΑΔΕΙΕΣ

Α) Οι Επιχειρήσεις υποχρεούνται να. χορηγούν κάθε έτος στους εργαζόμενους την κανονική άδεια του ΑΝ 539/45 , όπως ισχύει σήμερα με τον νόμο 1346/83 καθώς και να χορηγούν σε αυτούς που απολύονται ή που λήγει η Σύμβασή τους ή που αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους την ανάλογη κανονική άδεια και επίδομα κανονικής αδείας. Επίσης όπως προβλέπεται από την Ε.Σ.Σ.Ε. οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια στον ίδιο Εργοδότη ή 12 χρόνια σε οποιαδήποτε απασχόληση ή Εργοδότη δικαιούται 30 ημέρες αμειβόμενης αδείας.

Β) Τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου δικαιούνται δύο (2) ημέρες άδεια τον μήνα με αποδοχές για να διευκολύνονται να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Σε περίπτωση απασχολήσεως πέραν του ενός μέλους της Διοίκησης στην ίδια Επιχείρηση θα δικαιούνται όλοι  μία (1) ημέρα άδεια τον μήνα με αποδοχές.


5. ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Α) 'Όλες οι Επιχειρήσεις καθώς και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το Π.Δ. 70/90 περί «ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ AΣΦAΛEIAΣ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΑΥΠΗΓOEΠIΣΚEYΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ».

Β) Με βάση το Π.Δ. 70/90 περί «ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» συμφωνείται ότι οι Επιχειρήσεις της Ν/ΖΩΝΗΣ που τις αφορά θα πραγματοποιήσουν και τις προβλεπόμενες από αυτό προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

Σε συνεργασία των Επιχειρήσεων με το Συνδικάτο θα εξεταστούν και θα ενεργοποιηθούν πρακτικά τρόποι για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων όπου και όπως μπορούν να γίνουν βάσει του Π.Δ. 70/90, άρθρο 67.

Συμφωνείται να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την βλαπτική επίδραση των γαλβανισμένων ελασμάτων και σωλήνων κατά την διάρκεια των αντίστοιχων επισκευών.

Όλες οι προκατασκευές θερμών εργασιών, δικτύων σωληνώσεων κ.λ.π. θα γίνονται πριν γαλβανιστούν οι σωλήνες και στην συνέχεια αφού γαλβανιστούν θα τοποθετούνται.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα χρησιμοποιούνται κλειστοί χώροι του Πλοίου χωρίς τον αναγκαίο εξαερισμό για επισκευή παλαιών γαλβανισμένων σωλήνων.

'Όσον αφορά την χρήση ημιαυτόματων Hλεκτρoσυγκoλλήσεων ARGON - ARΚER συμφωνείται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων να μην χρησιμοποιούνται στα διπύθμενα όταν είναι κλειστός χώρος, αντλιοστάσια (pump room), στεγανά διαχωριστικά (cofferdam).

Στις πλευρικές δεξαμενές η χρησιμοποίησή τους θα γίνεται με την προϋπόθεση να εξαερίζεται επαρκώς ο χώρος.

Τα δύο μέρη συμφωνούν σε συνεργασία με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) και την αξιοποίηση κατάλληλων Επιστημόνων, να πραγματοποιηθεί έρευνα για την επικινδυνότητα στην υγεία των εργαζομένων από την χρήση της ημιαυτόματης Ηλεκτροσυγκόλλησης σε κλειστούς χώρoυς επί του Πλοίου (δεξαμενές φορτίου, νερού, cofferdam, διπύθμενα, κ.λ.π.).

Τα αποτελέσματα αυτά θα αξιολογηθούν για την λήψη μέτρων εφόσον απαιτηθούν.


6. ΣΧΟΛΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν/ΖΩΝΗΣ

Συμφωνείται η από κοινού προσπάθεια για την λειτουργία της Σχολής Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στον τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας που θα λειτουργήσει στο Ικόνιο Περάματος , με την συμβολή του Ο.Α.Ε.Δ. και του Δήμου Περάματος. Ιδιαίτερη συμβολή των Επιχειρήσεων θα είναι η στήριξη του προγράμματος με καταρτισμένα στελέχη τους και η αξιοποίηση της υποδομής ορισμένων Επιχειρήσεων για πρακτική εξάσκηση που προσφέρονται οικειοθελώς.


7. ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ν/ΖΩΝΗΣ

Να αναδείξουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες την θέση μας για την δημιουργία ενιαίου φορέα Ν/ΖΩΝΗΣ και στα πλαίσιά του την λύση των προβλημάτων λειτουργίας, εκσυγχρονισμού, υποδομής και ανάπτυξης της Ν/ΖΩΝΗΣ με συντονισμό γι' αυτό όλων των ενδιαφερομένων φορέων.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α) Σε περίπτωση που ο τόπος εργασίας βρίσκεται έξω από την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ο Εργοδότης υποχρεούται να παρέχει μεταφορικό μέσο για την μεταφορά των εργαζομένων.

Β) Σε περίπτωση απασχολήσεως του εργαζομένου εκτός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και όταν ακόμα η μετάβαση γίνεται με μεταφορικό μέσο του Εργοδότη ή την συγκοινωνία ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται από την στιγμή της αναχωρήσεως από την έδρα της Επιχείρησης και η λήξη της εργασίας είναι η στιγμή της επαναφοράς του σε αυτή (η διαδρομή εφόσον γίνεται εκτός νομίμου ωραρίου πληρώνεται απλή σαν ωρομίσθιο).

Γ) Σε περίπτωση που η εργασία εκτελείται εκτός της έδρας της Επιχείρησης πέραν των 25 χλμ. και δεν γίνεται η επαναφορά του  εργαζομένου αυθημερόν στον τόπο διαμονής του η Επιχείρηση υποχρεούται με δικά της έξοδα να εξασφαλίσει σε αυτόν κατάλληλο οίκημα διαμονής και να του καταβάλλει διπλό ημερομίσθιο.

Δ) Για τις εργασίες εντός της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά , Πέραμα, Δραπετσώνα, το ωράριο εργασίας είναι 35 ώρες στον χώρο δουλειάς.

2. ΕΝ ΠΛΩ ΣΕ ΞΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Οι αποστολές συνεργείων επισκευής Πλοίων εκτός έδρας εν πλω σε Λιμάνια ή Ναυπηγεία στο εξωτερικό θα γίνονται μόνο μέσω των Επιχειρήσεων της Ν/ΖΩΝΗΣ.

Τα δύο μέρη δεσμεύονται για την υλοποίηση αυτής της διάταξης.

  • Ημερομίσθιο όπως αυτό διαμορφώνεται στην παρούσα Τοπική Σ.Σ.Ε. Ν/ΖΩΝΗΣ (κεφ. Β').
  • Για την εκτός έδρας απασχόληση οι αμοιβές όπως διαμορφώνονται στο Κεφάλαιο 5 , παραγρ. β , γ
  • Τα έξοδα φαγητού, εισιτήρια βαρύνουν τον Εργοδότη.
  • Οι μετακινήσεις για την ανάληψη εργασίας και η επιστροφή μετά το τέλος αυτής υπολογίζεται ως πραγματικός χρόνος απασχόλησης και αμείβονται όπως προβλέπεται από την Σ.Σ.Ε. (Κεφάλαιο 5 , παραγρ. β).
  • Η νομοθεσία για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ισχύει και στις εργασίες εν πλω ή σε ξένα Λιμάνια (Κεφάλαιο 5 )
  • Υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι στα παραπάνω συνεργεία ασφαλίζoνται στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ.


3. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ

Ως προϋπηρεσία για κάθε περίπτωση θεωρείται και προσμετράται ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας.. Επίσης η εργασία που πραγματoπoιείται στην αλλοδαπή και η διάρκεια της οποίας είναι θεωρημένη από το αρμόδιο Eλληνικό προξενείο.

Έτος προϋπηρεσίας θεωρείται η πραγματοποίηση 120 ημερομισθίων.

4. Συμφωνείται να δίνεται, εφόσον ζητηθεί, αναλυτικά κάθε μήνα λογαριασμός των αποδοχών και των κρατήσεων σε κάθε εργαζόμενο κατά Επιχείρηση.


5. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος στον χώρο εργασίας η Επιχείρηση θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το υπόλοιπο του ημερομισθίου από αυτά που δίνει το ΙΚΑ, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για απασχολούμενους που συμπλήρωσαν ενός έτους προϋπηρεσία και ανεξαρτήτως πραγματοποιηθένων ημερομισθίων που είχε ο παθών και δεν δύναται να υπερβαίνει τα 25 ημερομίσθια.


6. Ο Εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να κάνουν δουλειά που δεν έχει σχέση με την ειδικότητά τους.

7. Με την παρούσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου της Ν/ΖΩΝΗΣ και των Επιχειρήσεων αυτής δεν θίγονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στον χώρο της Ν/ΖΩNHΣ.

8. Τα δύο μέρη συμφωνούν ότι για την σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης οι διαπραγματεύσεις γίνονται καλόπιστα δια μέσου των Διοικητικών Συμβουλίων και διαπραγματευτικών ομάδων των Ενώσεων σύμφωνα με  τον νόμο και αποφεύγονται και από τα δύο μέρη μεμονωμένες επιλεκτικά πιέσεις.

9. Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεσμεύουν τα δύο μέρη για τα έτος 2005 όσον αφορά την Τ.Σ.Σ.Ε. της Ν/ΖΩΝΗΣ Ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων.

Οι συμβαλλόμενοι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επηρεάσουν τα μέλη τους. για την πιστή εφαρμογή των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

10.Η ισχύς των παραπάνω αρχίζει από 1/1/2005.


Πειραιάς 23/2/2005


ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή