ΑΡΘΡΟ: Η αμοιβή των εργαζομένων:
κατά τις εορτές της 25ης & 26ης Δεκεμβρίου 2020,
τις 3 τελευταίες Κυριακές του έτους,
την 1η Ιανουαρίου και την 6η Ιανουαρίου 2021.
Ασφαλιστική αντιμετώπιση
Επιμέλεια:
του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ
Νομικού- Σύμβουλου Εργασιακών Σχέσεων
Όπως είναι γνωστό οι εορτές της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου κάθε έτους έχουν ορισθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 748/1966 και του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018 αντίστοιχα, ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, με συνέπεια να μην επιτρέπεται κατ΄ αυτές τόσο η λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργασιών γενικά (εκτός βέβαια αυτών που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες), όσο και η απασχόληση των μισθωτών τους.
Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Ν.Δ. 3755/1957 και του Ν. 4554/2018, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών , παρότι δεν θα εργασθούν κατά τις εορτές αυτές, θα πρέπει να καταβληθούν οι αποδοχές τους , με τις εξής διακρίσεις:
Α . Όσον αφορά την εορτή της 25ης Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)
Επειδή εφέτος η εορτή αυτή συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας (Παρασκευή), στους εργαζομένους που απασχολούνται με 6ήμερη όσο και με 5θήμερη εργασία, τόσο για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο, ωρομίσθιο, ποσοστά κ.λπ., θα τους καταβληθεί απλό (χωρίς προσαύξηση) το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, για δε τους αμειβομένους με σταθερό μηνιαίο μισθό, θα καταβληθεί πλήρης ο μηνιαίος μισθός τους, παρότι δεν θα έχουν εργασθεί κατά την ημέρα αυτή . Σε περίπτωση δε που οι εργαζόμενοι αυτοί εργασθούν παράνομα κατά την ημέρα αυτή, το νόμιμο ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του νομίμου μισθού τους ,θα καταβληθεί, πέρα των λοιπών συνεπειών, με προσαύξηση 75%.
Με την ίδια προσαύξηση 75% θα καταβληθεί και το ημερομίσθιο ή το 1/25ο του μισθού τους των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις και εργασίες που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες , χωρίς να δικαιούνται να τους χορηγηθεί άλλη ημέρα ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της ίδιας ή επόμενης εβδομάδας πέρα αυτής (στην 6ήμερη εργασία) ή αυτών (στην πενθήμερη εργασία) που έχουν ορισθεί με το πρόγραμμα εργασίας της επιχείρησης ως ημέρες των ρεπό τους.
Β. Όσον αφορά την εορτή της 26ης Δεκεμβρίου (Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων)
Εφέτος η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων συμπίπτει σε ημέρα Σάββατο, με συνέπεια, στους εργαζομένους που απασχολούνται με 5θήμερη εβδομαδιαία εργασία από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν τις Κυριακές και αργίες και αμείβονται με ημερομίσθιο, για την εβδομάδα από 21 μέχρι 26 Δεκεμβρίου να οφείλονται αφενός τα 6 ημερομίσθια της εβδομάδας αυτής, παρότι δεν θα εργασθούν τις 2 ημέρες των εορτών (25η και 26η Δεκεμβρίου) και αφετέρου, επειδή για τις 4 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας αυτής που θα εργασθούν (από 21 μέχρι 24 Δεκεμβρίου), και ΟΧΙ για 5ημέρες εργασίας όπως συμβαίνει στην περίπτωση όπου η παραμονή της αργίας του Σαββάτου είναι εργάσιμη ημέρα και όχι αργία όπως συμβαίνει εφέτος, θα έχουν εργασθεί για 32 ώρες (4Χ8) αντί των 26 ωρών (6,40 ώρες Χ 4 ημέρες), και για το λόγο αυτό θα οφείλεται και πρόσθετη αμοιβή για την εργασία τους των έξι (6) μόνο ωρών που εργάσθηκαν επιπλέον και ΟΧΙ ολόκληρο το ημερομίσθιο.
Γ. Όσον αφορά την 1η Ιανουαρίου και 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια)
Η 1η πρώτη του έτους (Πρωτοχρονιά) και η 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνια) παρ’ ότι είναι εργάσιμες ημέρες σύμφωνα με το νόμο, με Π.Δ που έχουν εκδοθεί από το 1930 έχουν καθιερωθεί οι ημέρες αυτές τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά, ως ημέρες αργίας. Ωστόσο για όσους εργαζόμενους απασχοληθούν κατά τις ημέρες αυτές δε θα καταβληθεί η προσαύξηση 75% αλλά απλά τα ωρομίσθιά τους , επειδή στο νόμο για την καταβολή της προσαύξησης 75% αναφέρονται μόνο οι επίσημες αργίες και όχι οι πρόσθετες που έχουν καθιερωθεί με Π.Δ.
Δ. Όσον αφορά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις 3 τελευταίες Κυριακές του έτους
Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν πάνω από 5 ώρες κατά τις 3 τελευταίες Κυριακές του έτους, θα τους καταβληθεί η προσαύξηση 75% για όσες ώρες απασχοληθούν κατ΄ αυτές, και θα τους χορηγηθεί μια αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.
Αντίθετα όσοι εργαστούν μέχρι 5 ώρες θα λάβουν τα ωρομίσθια των 5 ωρών με προσαύξηση 75% χωρίς υποχρέωση χορήγησης άλλης ημέρας ανάπαυσης την επόμενη εβδομάδα.
E. Όσον αφορά την ασφαλιστική αντιμετώπιση των μισθωτών κατά το μήνα Δεκέμβριο ισχύουν τα κάτωθι :
1. Οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν κατά το μήνα Δεκέμβριο όπως και για κάθε άλλο μήνα σύμφωνα με τη γενική αρχή του ασφαλιστικού δικαίου είναι συνάρτηση του ποσού των αποδοχών που δικαιούται ο μισθωτός σύμφωνα με τις διατάξεις του εργατικού δικαίου ή των καταβαλλόμενων αποδοχών εφόσον αυτές είναι ανώτερες των προβλεπομένων από την εργατική νομοθεσία Παρέκκλιση από την γενική αρχή του ασφαλιστικού δικαίου υφίσταται μόνον όταν από ειδικότερη διάταξη της ασφαλιστικής νομοθεσίας προβλέπεται καταβολή εισφορών επί διαφορετικού ποσού αποδοχών από αυτό που δικαιούται ο μισθωτός με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (αμειβόμενοι με κυμαινόμενες αποδοχές οι οποίοι για την ασφάλισή τους έχουν καταταγεί σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, απασχολούμενοι με μερική απασχόληση των οποίων ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος ή ίσος της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης, απασχολούμενοι με μερική απασχόληση των οποίων ο ημερήσιος μισθός είναι μεγαλύτερος της 1ης ειδικής ασφ. κλάσης και μικρότερος του Τ.Η. της 1ης ασφαλιστικής κλάσης λόγω παροχής εργασίας επί χρόνο μικρότερο του ½ του νομίμου ωραρίου πλήρους απασχόλησης κ.λπ.
2. Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο απασχολούμενοι με πλήρη απασχόληση με σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά την εβδομάδα στην οποία εμπίπτουν και οι ημέρες των εξαιρέσιμων εορτών της 25ης & 26ης Δεκεμβρίου θα αναγνωρίσουν στην ασφάλιση 6 ημέρες και οι εισφορές θα υπολογισθούν επί των αποδοχών των 6 ημερομισθίων που δικαιούνται για την εν λόγω εβδομάδα
Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο απασχολούμενοι με πλήρη απασχόληση με σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά την εβδομάδα στην οποία εμπίπτουν και οι ημέρες των εξαιρέσιμων εορτών της 25ης & 26ης Δεκεμβρίου θα αναγνωρίσουν στην ασφάλιση 6 ημέρες και οι εισφορές θα υπολογισθούν τόσο επί των αποδοχών των 6 ημερομισθίων που δικαιούνται για την εν λόγω εβδομάδα όσο και επί της πρόσθετης αμοιβής που δικαιούνται για την εργασία του Σαββάτου (6ης ημέρας τη εβδομάδας ) ημέρα για την οποία δικαιούνταν την αμοιβή χωρίς να απασχοληθούν πλην όμως παρείχαν εργασία λόγω των επιπλέον ωρών που απασχολήθηκαν από Δευτέρα έως Πέμπτη και δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή.
3. Οι αμειβόμενοι με μισθό απασχολούμενοι με πλήρη απασχόληση με σύστημα εξαήμερης ή πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά το μήνα Δεκέμβριο θα αναγνωρίσουν στην ασφάλιση 25 ημέρες.
Copyright 2020 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ
Με το από 26-11-2020 έγγραφό του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί ταξί όλης της χώρας, (χωρίς με το έγγραφο αυτό να διευκρινίζεται ότι τα όσα αναφέρονται σ΄ αυτό αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές των ταξί, που συνδέονται με σύμβαση προσοδοφόρου πράγματος και όχι με εξαρτημένη εργασία) , δεν δικαιούνται την προσαύξηση της πτώσης της σημαίας στις μισθώσεις που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και νέου έτους. Στη συνέχεια του εγγράφου αυτού του Υπουργείου Υποδομών , ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του (χωρίς πάλι τη διευκρίνιση σε ποιους οδηγούς αφορά η ανακοίνωσή του) ότι οι οδηγοί αυτοί που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ με κυμαινόμενες αποδοχές, δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για το δώρο Χριστουγέννων, επειδή δεν θα εισπράξουν ποσά ευρώ από την αύξηση της τιμής της πτώσεως της σημαίας του οχήματός τους.
Οι συντάκτες του εγγράφου αυτού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του ΕΦΚΑ αγνοούν προφανώς ότι εκτός από τους ιδιοκτήτες ταξί, που οδηγούν οι ίδιοι το δημοσίας χρήσεως αυτοκίνητό τους καθώς και από τους ενοικιαστές των αυτοκινήτων αυτών που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ , υπάρχουν και οδηγοί ταξί οι οποίοι συνδέονται με τον ιδιοκτήτη του με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τους οποίους έχουν υποβληθεί στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ τα προβλεπόμενα έντυπα (Ε3 «Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης» (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης-Ε4 «Πίνακας προσωπικού», κ.λ.π) για τους οποίους εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τους υπόχρεους ιδιοκτήτες των ταξί , καταβολής στους οδηγούς που απασχολούν τα επιδόματα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων.
Για τους μισθωτούς αυτούς στην ΚΥΑ 19040/1981, που εφαρμόζεται εν προκειμένω για όλους τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας απασχολουμένους στην χώρα μας, με το άρθρο 4 παρ. 8 ορίζεται ότι «Αν δεν δοθεί δικαίωμα (προφανώς από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών) είσπραξης ολόκληρης της αύξησης της πτώσεως της σημαίας, στους οδηγούς ταξί , που συνδέονται με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου με σύβαση εξαρτημένης εργασίας οι οποίοι εργάσθηκαν ολόκληρο το διάστημα του δώρου Χριστουγέννων (από 1-5ου μέχρι 31-12ου ) ή του δώρου των εορτών του Πάσχα (από 1-1ου μέχρι 30-4ου), χορηγείται ως δώρο μεν Χριστουγέννων ποσό ίσο με το 25πλάσιο και ως δώρο Πάσχα ποσό ίσο προς το 15πλάσιο του γενικού κατωτάτου ημερομισθίου ή ανάλογο κλάσμα αν απασχολήθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους για μικρότερο διάστημα».
Για όσο χρόνο επομένως η παραπάνω διάταξη της Κ.Υ.Α. αυτής, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του Ν. 1771/1951, εξακολουθεί να ισχύει, το Υπουργείο Υποδομών όφειλε πριν την έκδοση του σχετικού με το θέμα αυτό εγγράφου του, να επικοινωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και να διευκρινίσουν από κοινού σε ποιους οδηγούς ταξί οφείλεται και σε ποιους οδηγούς δεν οφείλεται η καταβολή δώρου εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, διότι με το παραπάνω έγγραφό του το Υπουργείο Υποδομών έχει επιφέρει σύγχυση στον κόσμο που αφορά το θέμα αυτό.
Επιμέλεια: Χ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ Νομικός- Εργατολόγος ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙAΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
e-ΕΦΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 18 104 32 Αθήνα
Πληροφορίες: B. Τσίτουρας
Αριθ. τηλ.: 2105285639
E - mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Αρ. Πρωτ. 321487
ΘΕΜΑ: «Μη καταβολή εισφορών Δώρου Χριστουγέννων οδηγών Ταξί, έτους 2020».
Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το υπ' αριθμό πρωτοκόλλου 112965/26-11/2020, έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση για τις εορτές Χριστουγέννων 2020, στους οδηγούς Επιβατικών Δημοσίας χρήσης (ΤΑΞΙ) αυτοκινήτων.
Επειδή το κόμιστρο κάθε διαδρομής (Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ) αυτοκινήτου, δεν θα επιβαρυνθεί με την εν λόγω οικονομική ενίσχυση, για το προαναφερόμενο διάστημα, δεν θα καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές για το Δώρο Χριστουγέννων οδηγών Ταξί που αμείβονται με κυμαινόμενες αποδοχές, έτους 2020 και κατατάσσονται σε ασφαλιστική κλάση τεκμαρτού ημερομισθίου.
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ
ΑΡΘΡΟ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Με το άρθρο 69 του Ν.4756/2020 ΦΕΚ Α΄235 / 26-11-2020 ορίσθηκε ότι οι επιχειρήσεις που είχαν θέσει το προσωπικό τους σε αναστολή συμβάσεων εργασίας από το Μάρτιο του έτους 2020 και συνεχίζεται συνεχώς ή κατά διαστήματα η αναστολή των συμβάσεών τους μέχρι 31/12/2020 μπορούν να παρατείνουν τον χρόνο χορήγησης κανονικής άδειας του προσωπικού τους μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.
Η διάταξη αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 69
Μεταφορά ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας που τελούν σε αναστολή
1. Επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, δύνανται, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων περί ετήσιας κανονικής άδειας, να μεταφέρουν το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30ή Ιουνίου 2021.
2. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας.
Οι αποδοχές άδειας και το επίδομα και το επίδομα άδειας μπορούν να χορηγηθούν νόμιμα μέχρι την παραπάνω ημερομηνία δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2021, οπότε και η υποχρέωση καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ θα μεταφερθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021.
Copyright 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΑΡΘΡΟ : Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ - Νομικού Συμβούλου Εργασιακών Σχέσεων
Διαβάζουμε συνεχώς στον έντυπο και ακούμε από την ηλεκτρονικό, κρατικό ή ιδιωτικό τύπο, τις απόψεις των ειδικών αναλυτών της αγοράς εργασίας και κατ΄ ευφημισμό αποκαλούμενων ως εργατολόγων, για την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και αρκετά χρόνια η Ελληνική Πολιτεία, με τη λήψη διαφόρων μορφών μέτρα στήριξης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, όπως έγινε κατά τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια με τους νόμους 2874 του έτους 2000, 2956 του έτους 2001, 3863 του έτους 2010, 4046 και 4093 του έτους 2012, και τέλος με τον πρόσφατο νόμο 4690, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα τουλάχιστον τα μέτρα αυτά να έχουν ανταποκριθεί στο σκοπό καθιέρωσής τους ή ακόμη και να δικαιολογούν τον κενό περιεχομένου τίτλο τους για δήθεν «στήριξη» της απασχόλησης.
Ιδιαίτερα δε από τα έτη 2012-2013 και μετά η ανεργία έφθασε στη Χώρα μας στο 40%, για τους πάνω των 25 ετών και σχεδόν στο 60% για τους κάτω των 25 ετών απασχολουμένους κατά την ηλικιακή διάκριση που έκανε, ο αποτυχών για μία ακόμη φορά να στηρίξει την απασχόληση, νόμος 4093/2012 και ήδη για το τρέχον έτος η ανεργία, λόγω ιδιαίτερα των συνεπειών του κορωνοϊού αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 18% με 20%, όπως το ζει και το γνωρίζει, καλλίτερα παντός άλλου, όποιος ζει και δραστηριοποιείται στην «Αγορά» και όχι στα δημοσιογραφικά ή πολιτικά γραφεία, και παρά τα όσα, ελεγχόμενα για την ακρίβειά τους , στατιστικά δεδομένα ανακοινώνονται κάθε φορά.
Με το νόμο δε 4690, που ψηφίσθηκε πρόσφατα ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής και ένταξης στη νομοθεσία μας μετά και την έκδοση των προβλεπόμενων από τον ίδιο Υπουργικών Αποφάσεων, προβλέπεται και υποδεικνύεται στις λίγες ακόμη Μ.Μ. Επιχειρήσεις που διασώθηκαν από το λιμό του κορωνοϊού και που απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης 40 ωρών την εβδομάδα, η ανήκουστη για τα εργασιακά δεδομένα μέθοδος δήθεν στήριξης της απασχόλησης, με επιδότηση με κεφάλαια της Ε.Ε., της απαράδεκτης εργασιακά μορφής της εκ περιτροπής απασχόλησης, ακόμη και με την ανεπίτρεπτη από την ασφαλιστική μας νομοθεσία διάκριση ανάληψης από το κράτος του μη εργασιακού κόστους των επιχειρήσεων που θα απασχολούν εργαζομένους με μειωμένη απασχόληση σε αντίθεση με αυτούς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση (άρθρο 33 παρ.3 Ν.4690/2020), έστω για κάποιο χρονικό διάστημα του έτους.
Προβλέπουν δηλαδή οι διατάξεις αυτές το πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και παράδοξο μέτρο της δήθεν στήριξης της απασχόλησης στην χώρα μας, με επιδότηση από το κράτος της κατ΄ εξαίρεση και από ανάγκη, λόγω του περιορισμού της δραστηριότητας των επιχειρήσεων εφαρμοστέας και ανεκτής ευέλικτης μορφής μειωμένης και εκ περιτροπής απασχόλησης , τη μορφή δηλαδή της ευέλικτης αυτής εργασίας, που από το έτος 1990, που για πρώτη φορά καθιερώθηκε στη χώρα μας, την οδήγησε στα υψηλότερα για την Ευρώπη ποσοστά ανεργίας.
Συγκεκριμένα με το νόμο αυτό (άρθρο 31) ορίζεται ότι κάθε μικρομεσαίος εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους με γνήσια μορφή απασχόλησης 40 ωρών την εβδομάδα ( γιατί σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων απευθύνεται το πρόγραμμα αυτό και όχι προφανώς στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όσες από αυτές απέμειναν ανοικτές στη χώρα μας από τη λαίλαπα των 10ετών μνημονίων και μετά) , ο οποίος θα καθιερώσει μονομερώς , ένα σύστημα εβδομαδιαίας εργασίας μικρότερης διάρκειας και μέχρι του 50% της πλήρους απασχόλησης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη , έστω και εξαναγκασμένη, των εργαζομένων της επιχείρησής του, που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα, ενόψει της απειλής της απόλυσής τους, οι οποίοι απολαμβάνουν έναν πλήρη μηνιαίο μισθό, όσο μικρός και αν είναι αυτός ( π.χ. στα όρια του νομοθετημένου όπως λέγεται τώρα, μισθού της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ), μειώνοντας αυτόματα κατά αντιστοιχία των μειωμένων ωρών εργασίας τους τις καταβαλλόμενες ή τις νόμιμες αποδοχές τους κατά το ίδιο (μέχρι 50%), ποσοστό με προφανές δόλωμα την μερική κρατική επιδότηση της διαφοράς από το 100% μέχρι το 50% των αποδοχών τους και τη μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών που τον βαρύνουν.
Όσο όμως βερμπαλιστικά και αν περιγράφεται η σχετική διάταξη στο νόμο αυτόν, ως προσπάθεια στήριξης της απασχόλησης χωρίς απολύσεις , τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος εφαρμογής του μέτρου φαίνονται απογοητευτικά, αν όχι βέβαια, για το ότι δεν πείθουν τους εργοδότες που έχουν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο σύστημα αυτό, ιδιαίτερα λόγω των πολλών και αντιφατικών (εργασιακών, φορολογικών και ασφαλιστικών) όρων που τάσσονται με το νόμο αυτό, οι οποίοι, αν εφαρμόσουν το σύστημα αυτό, αντί διευκόλυνσης θα υποστούν επιβάρυνση του εργασιακού τους κόστους σε ποσοστό 12% με 16%, ( βλ. σχετική ανάλυση στην Οικονομική Καθημερινή της Κυριακής της 28-6-2020), χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε η διατήρηση της δραστηριότητάς τους, ούτε η διάσωση ορισμένων τουλάχιστον από τις θέσεις εργασίας που έχουν ανάγκη για την κερδοφόρα και αποδοτική λειτουργία τους. Πολύ δε περισσότερο οι όροι του συστήματος αυτού δεν πείθουν τους εργαζομένους που θα υποστούν τις συνέπειες του μέτρου αυτού, ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την διατήρηση της εργασίας τους αφού θα μειώσει το χρόνο εργασίας τους και τις πλήρεις αποδοχές τους, έστω για ένα τρίμηνο ή τετράμηνο.
Γνωρίζοντας όμως οι ίδιοι οι εργοδότες, καλλίτερα παντός άλλου, τα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν από το Κράτος , χωρίς όμως ανταπόκριση, να λάβει μέτρα στήριξης των Μ. Μ. Επιχειρήσεων με φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά αντιγραφειοκρατικά μέτρα, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιες στη λειτουργία τους, αφού είναι αυτές που πλήρωσαν περισσότερο παντός άλλου τις συνέπειες των προ 10ετίας μνημονίων με το κλείσιμο χιλιάδων από αυτές. Ήδη δε πληρώνουν τις συνέπειες πρόληψης των εργασιακών συνεπειών του κορωνοϊού, με τις επιδοτήσεις της εργασίας, πλήρους ή μειωμένης, χωρίς ελάφρυνση των επιχειρήσεών τους από τα βάρη που τις επιφόρτισαν τα μέτρα αυτά, με τις πρόσθετες διάφορων μορφών άδειες, αποζημιώσεις , απαγορεύσεις απολύσεων κλπ είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί καμία στήριξη απασχόλησης, αν δεν εξασφαλισθεί πρώτα η αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων τους με μέτρα αναλόγως της δυναμικότητάς τους και της συμμετοχής ένταξής τους στην αγορά, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους ως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσής τους, και δεν θα έχουν αντίρρηση να ληφθούν μέτρα και για τη στήριξη της απασχόλησης, με τη συμβολή αυτών των ιδίων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης και πλήρους αμοιβής ύστερα από ελεύθερες, κατά το σύνταγμά μας, συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νομοθετημένες αποδοχές, ερήμην αυτών των ιδίων και κάθε εργαζομένου, για να αποτραπεί αφενός η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και να καταστεί δυνατή η επιστροφή των μερικών έστω από τις 500 χιλιάδες ειδικευμένων μισθωτών που έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια σε άλλες χώρες της Ευρώπης και έχουν αποδυναμώσει την απασχόληση στη χώρα μας.
Copyright 2020 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΑΡΘΡΟ
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις - Παρατηρήσεις επί των διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκδόθηκαν ενόψει των συνθηκών που διαμορφώθηκαν στον τομέα της εξαρτημένης εργασίας με αφορμή την διασπορά του Κορωνοϊού.
Του Χρήστου Θ. Καρατζά
Νομικού - Συμβούλου Εργασιακών Σχέσεων
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως ίσχυαν και τις γνωρίζουμε, εξακολουθούν να ισχύουν και να δεσμεύουν τα μέρη με εξαίρεση τη μεταβατική περίοδο που ορίζεται σε κάθε μία από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) και για τις εξής περιπτώσεις. Σύμφωνα δε με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 12997/231/23-3-2020 τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται με τις παρακάτω Π.Ν.Π. αφορούν μόνο τους εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, είτε επειδή η δραστηριότητα της επιχείρησής τους που ανήκει σε κλάδο οι δραστηριότητες του οποίου , σύμφωνα με τους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς και για τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1η Μαρτίου μέχρι και 20 Μαρτίου 2020 και με οποιοδήποτε τρόπο (είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση).
1. Με την Π.Ν.Π. της 11-3-2020 :
α) Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 11-3 έως και 10-4-2020 η υποχρέωση των εργοδοτών για υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των εντύπων Ε4 (Συμπληρωματικός ωραρίου), Ε8 (Αναγγελία υπερεργασίας/ υπερωρίας) και Ε12 (e-Οικοδομώ). Όποιες μεταβολές επέλθουν στα παραπάνω έντυπα θα δηλωθούν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ συγκεντρωτικά και απογραφικά στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.
β) Ο εργοδότης δύναται με μονομερή απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία όλων ή μέρους των εργαζομένων της επιχείρησής του θα παρέχεται εξ αποστάσεως (τηλεργασία), εφόσον βεβαίως τούτο θα είναι εφικτό και θα εξαρτάται από την ειδικότητα και τη δυνατότητα του κάθε εργαζομένου να χειρίζεται Η/Υ και να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με την επιχείρηση.
γ) Με την Π.Ν.Π. αυτή όπως συμπληρώθηκε μεταγενέστερα καθιερώνεται το δικαίωμα των εργαζομένων που έχουν παιδιά μέχρι 15 ετών, ή είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας, να ζητούν και να λαμβάνουν άδεια από τον εργοδότη τους ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των παιδιών τους για όσο χρόνο οι μονάδες φροντίδας ανηλίκων ή οι σχολικές μονάδες που φοιτούν τα παιδιά τους η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί. Η άδεια αυτή του ειδικού σκοπού θα είναι τουλάχιστον τριών (3) εργασίμων ημερών και υπό την προϋπόθεση ότι ο αιτών την άδεια αυτή εργαζόμενος θα λαμβάνει υποχρεωτικά και μία ημέρα επιπλέον άδεια από την κανονική του άδεια.
Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται στους φυσικούς ή θετούς ή αναδόχους γονείς υπό τις εξής προϋποθέσεις :
α) Ακόμη και αν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας,
β) Αν και οι δύο γονείς εργάζονται στην ίδια ή σε διαφορική επιχείρηση ή το δημόσιο κλπ, με κοινή τους δήλωση προς τον ή τους εργοδότες τους δηλώνουν ποιος και πότε θα κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
γ) Η άδεια αυτή δεν χορηγείται αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται ή δεν αυτοαπασχολείται εκτός αν νοσεί ή είναι άτομο με αναπηρία.
δ) Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων την άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να τη λάβει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά .
ε) Σε περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου ή θανάτου του ενός από τους δύο γονείς η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται στον μονογονέα χωρίς άλλη προϋπόθεση.
στ) Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού που θα λάβει κάθε εργαζόμενος τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3ο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με βάση την Υ.Α. 12338/Δ1.4372/13-3-2020 οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το αργότερο μέχρι την 15-4-2020 μέσω του προσωρινού εντύπου Ε11.1 με τίτλο Απολογιστικό έντυπο γνωστοποίησης άδειας ειδικού σκοπού, όσους εργαζόμενους έκαναν χρήση της άδειας αυτής καθώς και τη διάρκεια αυτής.
2. Με το άρθρο δέκατο τρίτο της Π.Ν.Π. από 14-3-2020 ορίσθηκαν τα εξής:
α) Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών με την οποία δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον προσωπικό τους λογαριασμό ΙΒΑΝ καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.
β) Με το άρθρο δέκατο τέταρτο της Π.Ν.Π. αυτής τίθεται ειδική διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού στον τομέα της ενέργειας, ύδρευσης και προμήθειας καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού.
γ) Επίσης με το άρθρο δέκατο πέμπτο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας του προσωπικού τους, δύνανται να το απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργείου Εργασίας και χωρίς όμως η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια εργασίας που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
3. Με το άρθρο ένατο της από 20-3-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 68 τ. Α΄) ορίσθηκαν τα εξής:
α) Για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την 20-3-2020, ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησής του ως εξής:
α) Απασχόληση των εργαζομένων εκ περιτροπής κατ΄ ελάχιστον 2 εβδομάδες ανά μήνα (συνεχόμενες ή διακεκομμένες).
β) Η οργάνωση της εργασίας στην περίπτωση αυτή γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται στο πρόγραμμα εργασίας το 50% τουλάχιστον του προσωπικού της επιχείρησης.
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας του υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου αυτού.
δ) Στο τέλος κάθε μήνα ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Με το δέκατο άρθρο της από 20-3-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 68 τ. Α΄) ορίσθηκαν τα εξής:
Οι εργοδότες που ανήκουν σε όμιλο επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του δύνανται με συμφωνία άλλων εργοδοτών του ιδίου ομίλου να μεταφέρουν το προσωπικό τους σε άλλη επιχείρηση του ιδίου ομίλου. Στην περίπτωση αυτή οι εργοδότες αυτοί υποχρεούνται να διατηρήσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν τη μεταφορά. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής καθώς και ο τρόπος ενημέρωσης του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Με το ενδέκατο άρθρο της από 20-3-2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 68 τ. Α΄) ορίσθηκαν τα εξής:
α) Οι εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατόπιν διαταγής της Αρχής από 18-3-2020 και για όσο χρόνο διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού υποχρεούνται να μη προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, ενώ σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή θα είναι άκυρη.
β) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό (και παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν) και ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν ορισθεί με βάση τον ΚΑΔ της δραστηριότητας τους (αρχικό ή συμπληρωματικό) δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους μέχρι ένα μήνα από την 20-3-2020. Όσοι εργοδότες επιλέξουν το μέτρο αυτό απαγορεύεται να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού τους ενώ σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας αυτή θα είναι άκυρη. Οι εργοδότες αυτοί υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό της αναστολής. Οι Α. Π. Δ. των εργαζομένων αυτών υποβάλλονται από τους εργοδότες τους και η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και υπολογίζεται επί των ονομαστικών τους μισθών (αυτών δηλαδή που λάμβαναν όταν εργάζονταν).
γ) Στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης που εργάζονταν, είτε επειδή η επιχείρησή τους είναι από αυτές που με βάση τον ΚΑΔ δραστηριότητάς της πλήττεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς και όσων εργαζομένων έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας τους από την 1η Μαρτίου έως την 20ή Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία του εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Κρατικού Προϋπολογισμού των 800 ευρώ. Για τη λήψη της αποζημίωσης αυτής από τους εργαζομένους ο εργοδότης τους υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με την οποία θα δηλώνει τα στοιχεία των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί, είτε λόγω της απαγόρευσης της δραστηριότητάς του, είτε επειδή πλήττεται σημαντικά από τα μέτρα καταστολής του κορωνοϊού. Οι εργοδότες αυτοί υποχρεούνται αφενός να συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους αυτή και τους εργαζομένους που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί με οποιοδήποτε τρόπο από την 1η μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 είτε με καταγγελία του εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση και αφετέρου να γνωστοποιούν εγγράφως ή ηλεκτρονικά αυθημερόν στους εργαζομένους τους την υπεύθυνη δήλωσή τους προς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η δήλωσή τους από το σύστημα αυτό (για να είναι δυνατή η λήψη της ειδικής αυτής αποζημίωσης όταν θα υποβάλλουν τη δική τους αίτηση στο σύστημα αυτό).
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότη των οποίων έχει ανασταλεί η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας Αρχής και κατ΄επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τεθούν σε αναστολή, επιλέγουν έναν από τους εργοδότες αυτούς προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης των 800 ευρώ για τις 45 ημέρες. Οι επιχειρήσεις δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζομένους τους που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού επιπλέον ποσό και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των καταβαλλομένων αποδοχών τους. Για το επιπλέον αυτό ποσό υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον αυτό ποσό οι οποίες αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
δ) Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 12998/232/ 28-3-2020 οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά λόγω του φαινομένου του κορωνοϊού με βάση Κ.Α.Δ. κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει των ακαθαρίστων εσόδων τους έτους 2018, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους σ΄ αυτές κατά την 21-3-2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21-3-2020 μπορεί να τίθενται σε αναστολή μετά το πέρας της οποίας η σύμβαση συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται . Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, υποχρεούνται όπως μετά το πέρας του χρόνου της αναστολής και για διάστημα ίσο με 45 ημερολογιακές ημέρες να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν πριν την εφαρμογή του μέτρου αυτού με εξαίρεση όσων εργαζομένων αποχώρησαν οικειοθελώς ή λόγω συνταξιοδότησης καθώς και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση λήγει μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής.
Εντός του χρονικού διαστήματος από 21-3 μέχρι 20-4-2020 οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μονομερώς σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.
Copyright 2020 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
11 Μαρτίου 2020
1. Γνωστοποιούμε στους συνεργάτες της εταιρείας μας ότι με απόφαση της Κυβέρνησης, που θα κυρωθεί με νόμο λόγω του επείγοντος και της
ανάγκης πρόληψης της περαιτέρω μόλυνσης του πληθυσμού της χώρας από τον κορωνοϊό, αποφασίσθηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Χώρας (σχολεία όλων των βαθμίδων, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, παιδικοί σταθμοί κλπ) για δύο εβδομάδες.
Με την ίδια απόφαση ανακοινώθηκε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αντιμετώπισης και επιμερισμού του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις αυτές και θα καλύψει το κενό της νομοθεσίας μας για το θέμα αυτό, για τα οποία θα ενημερώσουμε τους συνεργάτες μας άμεσα μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας μας.
2. Λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που προέκυψαν από τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, του περιορισμού των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων που θα εκδοθούν από το Υπουργείο εργασίας οι δυνατότητες που παρέχονται από την ισχύουσα εργατική νομοθεσία για περιορισμό του εργασιακού κόστους των επιχειρήσεων είναι οι εξής:
Α) Τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων λόγω περιορισμού των δραστηριοτήτων τους από πλήρη απασχόληση σε μερική, μειωμένη ή εκ περιτροπής εργασία (άρθρο 2 Ν.3846/2010).
Β) Θέση του προσωπικού των επιχειρήσεων μονομερώς από την πλευρά του εργοδότη, σε διαθεσιμότητα (άρθρο 4 Ν.3846/2010).
Γ) Χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών μόνο κατόπιν αίτησης των εργαζομένων.
Δ) Χορήγηση μέρους ή όλων των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται κάθε εργαζόμενος για το έτος 2020.
Ε) Τροποποίηση των προγραμμάτων ημερήσιας ή νυκτερινής εργασίας.
ΣΤ) Ανάθεση παροχής της εργασίας σε εργαζομένους από το σπίτι τους με το σύστημα της Τηλεργασίας (άρθρο 5 Ν.3846/2010) εφόσον παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία.
Αναμένοντας την έκδοση της απόφασης του υπουργείου εργασίας θα σας ενημερώσουμε για τυχόν περαιτέρω δυνατότητες που θα σας παρέχει η απόφαση.
ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Το πλαίσιο των υποχρεώσεων στην εργασία εξαιτίας συνθηκών μόλυνσης κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας
Σε απάντηση ερωτημάτων που λάβαμε, σχετικά με τις συνέπειες αποχής των εργαζομένων από την εργασία τους, είτε προληπτικά (Καραντίνα), είτε λόγω νόσου του νέου ιού που έπληξε και τη χώρα μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
α) Στις περιπτώσεις εργαζομένων που απέχουν από την εργασία τους, είτε με δική τους επιλογή είτε με υπόδειξη υγειονομικής αρχής για λόγους μόνο προληπτικούς (π.χ. Καραντίνας όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ελληνική γλώσσα ο όρο αυτός), και χωρίς να νοσούν οι ίδιοι θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του αρμόδιου για τα θέματα αυτά Υπουργείου Υγείας.
β) Στις περιπτώσεις που κάποιοι εργαζόμενοι νοσήσουν από τον συγκεκριμένο ιό, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, όπως δηλαδή συμβαίνει σε κάθε άλλη αιτία ασθένειας βεβαιωμένης με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού, δημοσίου ή ιδιωτικού, και υποβάλουν στον εργοδότη τους γνωμάτευση για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Α.Κ. για την καταβολή αποδοχών μέχρι μεν δέκα τριών (13) ημερών, αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν συμπληρώσει εργασία ενός (1) τουλάχιστον έτους στην επιχείρηση και ενός (1) δε μηνός, αν έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο εργασίας στην επιχείρησή τους.
γ) Στην περίπτωση δε που κάποιοι εργαζόμενοι παραμένουν στην οικία τους με δική τους επιλογή, δεν δημιουργείται υποχρέωση καταβολής αμοιβής ή ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ.
δ) Αν υπάρξει διαταγή της αρμόδιας κρατικής αρχής Δημόσιας Υγείας για το κλείσιμο μιας επιχείρησης λόγω διαπίστωσης προσβολής του χώρου από τον ιό αυτόν, επειδή κατά τη νομολογία των δικαστηρίων το γεγονός αυτό (η διαταγή της αρχής) έχει κριθεί ότι πρόκειται για γεγονός ανωτέρας βίας, η μεν επιχείρηση δεν θα λειτουργήσει για όσες ημέρες της υποδειχθεί αρμοδίως, οι δε εργαζόμενοι δεν θα δικαιούνται να λάβουν αποδοχές.
ε) Σε περίπτωση που ο εργοδότης προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες μετάδοσης του ιού υποδείξει σε ορισμένους εργαζομένους να μην προσέλθουν στην εργασία τους επειδή ταξίδεψαν σε χώρα που βρίσκεται σε έξαρση του ιού, οφείλει να τους καταβάλει τις αποδοχές τους.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Copyright 2020
Άρθρο: Πως αμείβεται η αργία της Καθαράς Δευτέρας
Η Καθαρά Δευτέρα (Εφέτος η 2 Μαρτίου 2020) δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των υποχρεωτικών ημερών αργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και επομένως η λειτουργία των επιχειρήσεων και η εργασία των εργαζομένων κατ’ αυτή είναι ελεύθερη και νόμιμη.
Σε όσους μισθωτούς επομένως απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή ούτε πολύ περισσότερο αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.
Στον παραπάνω γενικό κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις που έχουν τεθεί είτε μέσω Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων ή Κ.Υ.Α. κ.λπ., είτε με ειδικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν καθιερώσει ως αργία την ημέρα αυτή κατά γεωγραφική περιοχή (Πόλη, Δήμο, Νομό, ή Περιφέρεια) είτε ακόμη με μακροχρόνια εφαρμογή στις κατ’ ιδίαν επιχειρήσεις δηλαδή με επιχειρησιακή πρακτική.
Ειδικότερα με τις Σ.Σ.Ε. στις οποίες έχει τεθεί σχετικός όρος, ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ’ αυτές εφόσον εργασθούν κατά την ημέρα αυτή θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, όπως δηλαδή εφαρμόζεται προκειμένου για την εργασία τους κατά τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους (π.χ. Σ.Σ.Ε. προσωπικού: ιδιωτικών κλινικών, αναψυκτικών ποτών κ.λπ., παραγωγής γάλακτος, εμπορικών επιχειρήσεων, επισιτιστικών κ.λπ. καταστημάτων, μεταλλουργικών επιχειρήσεων, συνεταιριστικών οργανώσεων, οδηγών φορτηγών κ.λπ. αυτοκινήτων κ.λπ.).
Επομένως για τις περιπτώσεις αυτές και μόνο δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά την ημέρα αυτή, εφ’ όσον αυτή δεν απαγορεύεται από τις σχετικές περί αργιών διατάξεις, αφού οι υπόχρεοι εργοδότες υποχρεούνται στην καταβολή μόνο της προσαύξησης του ημερομισθίου τους σε όσους απασχοληθούν κατ’ αυτήν κατά 75%
Αν όμως η αργία της επιχείρησης και η ανάπαυση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό Εργασίας κ.λπ. οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής στους με ημερομίσθιο αμειβομένους που δεν θα εργασθούν, στους δε με μηνιαίο μισθό αμειβομένους θα καταβληθεί κανονικά ο μισθός τους χωρίς περικοπή, επειδή κατά τη νομολογία των δικαστηρίων μας ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός.
Ομοίως, στην περίπτωση της επιχειρησιακής πρακτικής, αν τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση λειτουργούσε κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι εργάζονταν λαμβάνοντας το ημερομίσθιό τους ή τον μηνιαίο μισθό τους κανονικά και εφέτος κατ’ εξαίρεση ο εργοδότης αποφασίσει να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οφείλει σύμφωνα με την αρχή της επιχειρηματικής συνήθειας και την σχετική με αυτή νομολογία τόσο το ημερομίσθιο των με ημερομίσθιο αμειβομένων, χωρίς αυτοί να εργασθούν, όσο και τον μηνιαίο μισθό των με μηνιαίο μισθό αμειβομένων μισθωτών του χωρίς περικοπή.
Ο εργοδότης μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή και των δύο κατηγοριών εργαζομένων, μόνο αν συμφωνήσει ρητά μαζί τους, γραπτά ή προφορικά, όπως ο ίδιος να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οι δε εργαζόμενοι να μη προσφέρουν την εργασία τους κατ’ αυτήν. Να καταρτισθεί δηλαδή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για αναστολή της εργασίας του εργαζομένου για μια ημέρα.
Copyright 2020 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Το δικαίωμα της απεργίας - συνέπειες άσκησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων.
Ειδικότερα το άρθρο 19 παρ. 1 του Ν. 1264/1982 αναφέρει ότι η απεργία αποτελεί δικαίωμα εργαζομένων που ασκείται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις α) ως μέσο για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων και ως εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αυτούς σκοπούς και β) ως εκδήλωση αλληλεγγύης εργαζομένων επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που εξαρτώνται από πολυεθνικές εταιρίες προς εργαζομένους σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή στην έδρα της ίδιας πολυεθνικής εταιρείας, και εφόσον η έκβαση της απεργίας των τελευταίων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά ή εργασιακά συμφέροντα των πρώτων. Στην περίπτωση αυτή η απεργία κηρύσσεται μόνο από την πιο αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (ΓΣΣΕ)
Για τη νομιμότητα της απεργίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής οργάνωσής του τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την πραγματοποίηση της, στην οποία πρέπει να αναφέρεται η ημέρα και η ώρα έναρξης της απεργίας. Ειδικά δε σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του Ν. 1264/1982 αν η απεργία αφορά εργαζομένους δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) πλήρης ημερών.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων που ορίζει ο νόμος η απεργία είναι παράνομη και είναι δυνατή η απαγόρευση και η διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση καθώς και η επιβολή χρηματικής ποινής σε βάρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε την απεργία.
Το διάστημα που ο μισθωτός απέχει από την εργασία του λόγω νόμιμης απεργίας σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 6 του Αναγκαστικού Νόμου 539/1945 και του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 88/1999 θεωρείται ως χρόνος απασχόλησης χωρίς όμως αποδοχές, και δεν συμψηφίζεται με τις ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούται να λάβει ο εργαζόμενος .
Η δήλωση του μισθωτού προς τον εργοδότη περί συμμετοχής σε νόμιμη απεργία, σε περίπτωση που οι μισθωτοί βρίσκονται σε κανονική άδεια, αναστέλλει την κανονική άδεια, η οποία συνεχίζεται μετά τη λήξη της απεργίας. Αντίθετα αν ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του, λόγω συμμετοχής σε μη νόμιμη απεργία (που έχει κριθεί δικαστικά ως παράνομη), συνιστά αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία του και για τον λόγο αυτό οι ημέρες της παράνομης απεργίας συμψηφίζονται με τις ημέρες της κανονικής άδειας και κατά συνέπεια δεν οφείλονται αποδοχές και επίδομα άδειας για τις ημέρες αυτές (Εφ. Πατρών 870/1996).
Αντίθετη άποψη έχει εκφράσει ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμό 27/2004 & 7/2019 απόφασή του.
Κατά τη διάρκεια της νόμιμης ή παράνομης απεργίας ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών όπως επίσης το διάστημα των ημερών της απεργίας δεν υπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα ούτε οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα ο χρόνος της απεργίας υπολογίζεται για την αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (ΑΠ. 431/1969)
Το δικαίωμα για την κήρυξη απεργίας ασκείται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διακρίνονται σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες.
Στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις η απεργία κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.Όταν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, αρκεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι στάσεις εργασίας σε κάθε περίπτωση κηρύσσονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του Δ.Σ.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο, η απεργία κηρύσσεται από το πιο αντιπροσωπευτικό Εργατικό Κέντρο της περιοχής ή την Ομοσπονδία.
Για την άσκηση του δικαιώματος απεργίας ο Νόμος 1264/1982, που τη ρυθμίζει, θέτει μια σειρά περιορισμών, μεταξύ των οποίων είναι:
- Υποχρέωση γνωστοποίησης στον εργοδότη
- Νόμιμα αιτήματα
- Λήψη απόφασης από το αρμόδιο όργανο της συνδικαλιστικής οργάνωσης
- Διάθεση προσωπικού ασφαλείας ή, επί επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, διάθεση προσωπικού για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Σε κάθε περίπτωση:
Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια νόμιμης απεργίας η πρόσληψη απεργοσπαστών.
Απαγορεύεται η ανταπεργία (λοκ-άουτ).
Δεν επιτρέπεται η δικαστική απαγόρευση απεργίας με ασφαλιστικά μέτρα.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Copyright 2020 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Η αμοιβή των εργαζομένων κατά τις εορτές Χριστουγέννων - Νέου έτους & κατά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 15, 22, & 29 Δεκεμβρίου 2019.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 748/1966, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 4554/2018, η 25η και η 26η Δεκεμβρίου κάθε έτους (Πρώτη και Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων) έχουν καθιερωθεί στη χώρα μας ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά και για όλους τους εργαζομένους της χώρας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις οι οποίες, με βάση το Βασιλικό αυτό Διάταγμα, που εξακολουθεί να ισχύει, λειτουργούν νόμιμα όλες τις ημέρες του έτους (επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας).
Οι επιχειρήσεις επομένως που θα λειτουργήσουν κατά τις ημέρες αυτές, σε όσους εργαζομένους αμείβονται με ημερομίσθιο, (ανεξάρτητα της ιδιότητάς τους ως υπαλλήλων ή εργατοτεχνιτών), θα καταβάλλουν το ημερομίσθιό τους απλό χωρίς να εργασθούν και σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, ανεξάρτητα πάλι της ιδιότητάς τους ως υπαλλήλων ή εργατοτεχνιτών, θα καταβάλλουν πλήρη το μισθό τους του μηνός Δεκεμβρίου 2019, παρότι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις ημέρες του μήνα αυτού. Αντίθετα σε όσους εργαζόμενους απασχοληθούν, νόμιμα ή παράνομα κατά τις ημέρες αυτές, θα καταβληθούν οι αποδοχές τους για όσες ώρες εργασθούν με προσαύξηση 75%.
Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και για τους εργαζομένους που απασχολούνται με συμβάσεις μειωμένης εργασίας, αναλογικά όμως με τις ώρες και ημέρες που απασχολούνται με βάση τη σύμβασή τους με μειωμένη εργασία, ενώ στους εργαζομένους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας εκ περιτροπής, θα καταβληθούν οι αποδοχές των ημερών αυτών μόνο στην περίπτωση που με βάση τη σύμβασή τους, θα εργάζονταν κατ΄ αυτές αν δεν ήταν αργίες.
Οίκοθεν νοείται ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, που λειτουργούν νόμιμα κατά τις ημέρες αργίας του έτους, δεν προσέλθουν με υπαιτιότητά τους να εργασθούν κατά τις δύο αυτές ημέρες αργίας, αφενός δεν θα τους καταβληθούν οι αποδοχές των ημερών αυτών και αφετέρου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Α.Ν. 539/1945, θα τους αφαιρεθούν οι δυο ημέρες από τις ημέρες άδειας που δικαιούνται για το συγκεκριμένο έτος.
Όσον αφορά τις λοιπές εορτές της εορταστικής αυτής περιόδου α) νέου έτους και β) Θεοφανείων, οι οποίες δεν έχουν καθιερωθεί ως υποχρεωτικές αργίες στη χώρα μας, η λειτουργία των επιχειρήσεων γενικά και η απασχόληση των εργαζομένων δεν απαγορεύεται, εκτός αν με σχετική επιχειρησιακή συνήθεια και πρακτική οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν κατά τις μη υποχρεωτικές αργίες αυτές καταβάλλοντας όμως τις αποδοχές στο προσωπικό τους.
Επίσης με όρους που είχαν τεθεί κατά το παρελθόν σε ορισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις, προβλέπονταν η καταβολή των ημερομισθίων των ημερών αυτών που θα απασχοληθούν με προσαύξηση κατά 75% μόνο βεβαίως στους εργαζομένους που υπάγονταν στις διατάξεις τους, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1876/1990, και εργάζονταν κατά τις δύο αυτές μη υποχρεωτικές αργίες.
Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση του προσωπικού τους κατά τις Κυριακές 15 Δεκεμβρίου, 22 Δεκεμβρίου, και 29 Δεκεμβρίου θα ισχύσουν τα εξής:
Με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013, όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 108 του Ν. 4314/2014, καταργήθηκαν οι διατάξεις των προηγούμενων νόμων που ρύθμιζαν την λειτουργία των καταστημάτων κατά την τελευταία Κυριακή του έτους και όρισαν ότι τα καταστήματα μπορούν νόμιμα να λειτουργούν και να απασχολούν το προσωπικό τους αφενός κατά τις δύο Κυριακές που προηγούνται της εορτής των Χριστουγέννων καθώς και την Κυριακή που έπεται της εορτής αυτής (τελευταία Κυριακή του έτους). Οι Κυριακές αυτές φέτος είναι η 15η Δεκεμβρίου , η 22α Δεκεμβρίου και η 29η Δεκεμβρίου κατά τις οποίες θα λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα κατά το κανονισμένο κατά Περιφέρεια της χώρας ωράριο λειτουργίας τους, εκτός αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι αποφασίσουν να ορίσουν για τα καταστήματα της Περιφερείας τους για τις Κυριακές αυτές διαφορετικό ωράριο λειτουργίας.
Οίκοθεν νοείται ότι στους εργαζομένους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές αυτές, για τις οποίες δεν απαιτείται η λήψη άδειας Κυριακής εργασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, με κανονικό ωράριο, που θα δηλωθεί στο Σ.ΕΠ.Ε. μέσω του εντύπου Ε4 συμπληρωματικό ωραρίου του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, θα χορηγηθεί αφενός αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης σε εργάσιμη ημέρα της επόμενης της Κυριακής εβδομάδα και αφετέρου το 75% των ωρομίσθιων τους για τις ώρες που θα απασχοληθούν, ενώ αν η απασχόλησή τους κατά τις Κυριακές αυτές περιορισθεί σε 5 ώρες, θα τους καταβληθούν τα ωρομίσθιά τους με προσαύξηση 75% χωρίς υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης την επόμενη της Κυριακής εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις η κατ εξαίρεση λειτουργία κατά τις Κυριακές αυτές, αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα της χώρας και όχι τις λοιπές επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, σύμφωνα με το παραπάνω Β. Διάταγμα, κατά τις Κυριακές και αργίες , παραμένοντας κλειστές.
Copyright 2019 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου
Του Αντώνη Τσόγκα τ. Προϊσταμένου ΕΦΚΑ
(Νομοθετικό πλαίσιο : Ν 4635/2019 άρθρο 214 ( ΦΕΚ 67 Α’/30-10-2019), ΥΑ 40331/Δ1.13521/13.9.2019 (ΦΕΚ 3520, τεύχος Β’ 19-9-2019), ΥΑ 51524/1262/7-11-2019 (ΦΕΚ 4173, τεύχος Β’ 14-11-2019), ΥΑ 54286/Δ1.17642 (ΦΕΚ 4293, τεύχος Β’ 27-11-2019) , άρθρο 8 του Α.Ν. 1846/1951, όπως ισχύει).
Α) ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ
(Οικοδομικά έργα για τα οποία ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Υποχρεώσεις σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται ανωτέρω
«Υποχρέωση τήρησης του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του υπόχρεου με παράλληλη υποχρέωση υποβολής του εντύπου «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ».
Εργοδότης που θεωρείται υπόχρεος για την τήρηση του ΒΗΔΑΠ με παράλληλη υποχρέωση υποβολής του εντύπου «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ»
α) Για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται από τον κύριο του έργου ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων (εργολάβων – υπεργολάβων ) εργοδότης θεωρείται ο κύριος του κτίσματος.
β) Σε περίπτωση ανάθεσης οικοδομικών εργασιών κατά το σύστημα της αντιπαροχής, εργοδότες θεωρούνται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο αρχικός κύριος ή οι αρχικοί συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής.
Απασχόληση μέχρι 30/11/2019
Υποχρέωση υποβολής Αντιγράφου του ΒΗΔΑΠ στο ΣΕΠΕ για εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων που έχει τηρηθεί χειρόγραφα έως και την 30.11.2019 συγκεντρωτικά και απογραφικά εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), έως 2.12.2019.
Απασχόληση από 1/12/2019 έως και 31/1/2020- Μεταβατική περίοδος
Κατ΄ εξαίρεση για απασχόληση από 1/12/2019 έως και 31/1/2020 η προθεσμία υποβολής του εντύπου ορίζεται η 29/2/2020 .
Απασχόληση από 1/2/2020 & εφεξής
Υποχρέωση υποβολής του εντύπου για απασχόληση που παρέχεται από 1/2/2020 και μετά ηλεκτρονικά στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης του μηνιαίως απασχολούμενου προσωπικού (π.χ για απασχόληση κατά το μήνα 2/2020 το έντυπο θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι και την 31/3/2020).
Εξαιρέσεις :
Δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του εν λόγω Βιβλίου (ΒΗΔΑΠ ) από εργοδότες – ιδιοκτήτες για μικροεπισκευές των κατοικιών τους όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους των δυο εργαζομένων.
Επισήμανση : Η εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης του ΒΗΔΑΠ σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη του οικοδομικού έργου για ασφάλιση στο τ. ΙΚΑ-ETAM των προσώπων που θα απασχολήσει, καθόσον οι υποχρεώσεις για ασφάλιση στο τ. ΙΚΑ –ΕΤΑΜ δεν παύουν υφιστάμενες δεδομένου ότι δεν εξαρτώνται από το είδος της άδειας ανεγέρσεως, αλλά εφαρμόζονται σε κάθε έργο ακόμη και στην περίπτωση κατασκευών χωρίς οποιαδήποτε αδειοδότηση (άρθρο 38 του ΚΑ του τ. ΙΚΑ- άρθρο 2 παρ. 1 Α.Ν. 1846/51).
Κυρώσεις
Για τη μη τήρηση ή τη μη επίδειξη στα αρμόδια όργανα ελέγχου , αντιγράφου του εντύπου της Αναγγελίας στον τόπο εκτέλεσης του έργου, για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α΄- 170), όπως ισχύει.
Για την μη τήρηση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 2 της YA οικ. 51524/1262/7-11-2019 (μη αναγγελία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του κατά μήνα απασχολούμενου προσωπικού) εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.
Β) ΔΗΜΟΣΙΑ –ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ -ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Υποχρεώσεις σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται ανωτέρω.
Υποχρέωση αναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με το έντυπο Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ πριν από την έναρξη της ημερήσιας απασχόλησης του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου με παράλληλη υποχρέωση τήρησης αντιγράφου του εντύπου αυτής, στον τόπο εκτέλεσης του έργου.
Εργοδότης που θεωρείται υπόχρεος για την αναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με το έντυπο «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ» του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς και για την τήρηση αντιγράφου του εντύπου αυτής.
Για Δημόσιο τεχνικό έργο που εκτελείται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία, εργοδότες θεωρούνται οι ανάδοχοι ή οι εργολάβοι (άρθρο 8 παρ. 5 εδάφιο ε' του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με τις διατάξεις του άρθρου 60 παρ. 1 ν. 2676/1999).
Για Δημόσιο τεχνικό έργο που εκτελείται με αυτεπιστασία, εργοδότης θεωρείται ο φορέας εκτέλεσης.
Για τα ιδιωτικά τεχνικά έργα που εκτελούνται από τον κύριο του έργου με τη μεσολάβηση προσώπων, εργοδότης θεωρείται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο Κύριος του έργου και όλα τα μεσολαβούντα πρόσωπα εφόσον τα μεσολαβούντα πρόσωπα προσλαμβάνουν και αμείβουν τους απασχολούμενους στο έργο.
Απασχόληση προσωπικού από 1.12.2019 - 31.1.2020 –Μεταβατική περίοδος
Για απασχόληση στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων που λαμβάνουν χώρα από 1.12.2019 έως και 31.1.2020 και μόνο για το διάστημα αυτό οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα :
αα) Να υποβάλλουν το έντυπο «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ», ηλεκτρονικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ,
ή εναλλακτικά
ββ) Να τηρούν το/τα έντυπο/α αυτό/ά χειρόγραφα στον χώρο εργασίας για το ανωτέρω χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου και να το/τα υποβάλλουν συγκεντρωτικά και απογραφικά εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) έως και 14.2.2020.
Απασχόληση προσωπικού από την 1.2.2020 και εφεξής
Για απασχόληση από την 1.2.2020 και εφεξής από τους υπόχρεους υποβολής του εντύπου, το έντυπο «Ε12 - e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ» υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (με δυνατότητα υποβολής μέσω κινητού τηλεφώνου με αποστολή μηνύματος) πριν από την έναρξη της ημερήσιας απασχόλησης του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου. Για προγραμματισμένες οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, διάρκειας πέραν της μίας ημέρας, η υποβολή δύναται να γίνεται από τον υπόχρεο άπαξ για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του προσωπικού στο έργο ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα, και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη των εργασιών του απασχολούμενου προσωπικού .
Κυρώσεις
1. Η μη Αναγγελία των απασχολουμένων μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης συνιστά ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση και επιβάλλονται σε βάρος του υπόχρεου Αναγγελίας οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του ν. 4554/2018 (Α΄ 130), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν. 4635/2019 (Α'167) (κυρώσεις που αφορούν την αδήλωτη εργασία ).
2. Σε κάθε υπόχρεο Αναγγελίας που δεν τηρεί στον τόπο εκτέλεσης του έργου ή δεν επιδεικνύει, το έντυπο της ως άνω Αναγγελίας επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170), όπως ισχύει.
Σημείωση:
Διαβάστε την αναλυτική παράθεση των προβλεπομένων υποχρεώσεων από τις προαναφερθείσες διατάξεις, σε συνδυασμό με τα οριζόμενα από τη Νομοθεσία του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019 του περιοδικού Συν εργασία.
Copyright 2019 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Η αμοιβή για την εργασία κατά την εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2019 & οι συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ανήκει όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα Β.Δ. 748/1966, στις μη υποχρεωτικές αργίες του έτους και επομένως επειδή η εορτή αυτή συμπίπτει εφέτος σε ημέρα Δευτέρα, η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατ΄ αυτή δεν απαγορεύεται, εκτός αν υπάρχει άλλη διάταξη με την οποία τοπικά η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως υποχρεωτική αργία, όπως πράγματι συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος με εφαρμογή αντίστοιχων Προεδρικών ή άλλων Διαταγμάτων.
Συνέπεια των παραπάνω είναι τα εξής:
Α. Μισθωτοί που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα.
α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% (οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν και όχι επί του πράγματι καταβαλλομένου μεγαλύτερου ημερομισθίου).
β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται για την ημέρα αυτή, πέραν των μηνιαίων αποδοχών τους, προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του νομίμου μισθού τους.
γ) Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, για την εργασία τους αυτή, προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.
Β. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες κ.λπ.) και εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών τους, με προσαύξηση 75%. Στις περιπτώσεις δε των μισθωτών αυτών, που αμείβονται με ημερομίσθιο ή με ποσοστά, και έχει προγραμματισθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό), τους καταβληθεί σύμφωνα με τη νομολογία το ημερομίσθιό τους, πέρα των αποδοχών τους των 6 ή των 5 ημερών που εργάσθηκαν την συγκεκριμένη εβδομάδα.
Γ. Για τους εργαζόμενους γενικά, που η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης (repo) και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το ημερομίσθιο τους για την ημέρα αυτή χωρίς να εργασθούν, δηλαδή θα αμειφθούν και θα ασφαλισθούν για 27 ημερομίσθια, όσες δηλαδή είναι οι εργάσιμες ημέρες το μήνα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ημέρα της εορτής αυτής.
Δ. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.
Copyright 2019 Επιστημονική Ομάδα ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
11°C
Ηλιοφάνεια
Υγρασία: 75%
Αέρας: 5 km/h
17°C
13°C
17°C
13°C