Άρθρο: Πως θα αμειφθούν οι εργαζόμενοι κατά τις αργίες της 26ης Δεκεμβρίου 2022 & 6ης Ιανουαρίου 2023.
Με τη διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021 έχουν ορισθεί, εκτός των άλλων ως επίσημες ημέρες υποχρεωτικής αργίας των επιχειρήσεων γενικά: α) της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου), που εφέτος θα συμπέσει σε ημέρα Δευτέρα καθώς και β) η εορτή των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου), η οποία θα συμπέσει σε ημέρα Παρασκευή, και επομένως κατά τις ημέρες αυτές δεν επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, (εκτός αυτών που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 748/1966, όπως ισχύει μετά το Ν. 4808/2021, κατά τις Κυριακές και αργίες), καθώς και η απασχόληση των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επομένως εφόσον και οι δύο αυτές εορτές θα συμπέσουν σε εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων εβδομάδων, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν κατ΄αυτές, οι οποίοι αμείβονται με ημερομίσθιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.Δ. 3755/1957, θα δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους των ημερών αυτών, χωρίς προσαύξηση, οι δε εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα λάβουν πλήρεις τις αποδοχές τους των δύο αυτών μηνών (Δεκέμβριο 2022 και Ιανουάριο 2023).
Όσοι όμως εργαζόμενοι απασχοληθούν νόμιμα ή παράνομα κατά τις ημέρες αυτές, καθώς και όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν νόμιμα όλες τις ημέρες του έτους (τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επισιτισμού, υγείας, συγκοινωνιών κ.λπ.), πέρα των άλλων συνεπειών, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους των ημερών αυτών με προσαύξηση 75%.
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΑΡΘΡΟ: Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2022 - Συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου όπως είναι γνωστό, με το Ν. 4808/2021 σε αντίθεση με την μέχρι το έτος 2020 ισχύουσα νομοθεσία, έχει ορισθεί πλέον ως υποχρεωτική αργία. Η εορτή αυτή εφέτος συμπίπτει σε εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή) και επομένως η λειτουργία των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές κατά τις Κυριακές και αργίες, σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966 όπως ισχύει μετά το Ν. 4808/2021 και η απασχόληση των εργαζομένων κατ΄ αυτή απαγορεύεται. Με την αλλαγή αυτή που επέφερε ο Ν. 4808/2021, όσον αφορά τους εργαζομένους θα ισχύουν τα εξής:
Α. Εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα:
α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% (Οι εργοδότες που καταβάλλουν στο προσωπικό τους αποδοχές ανώτερες από τις νόμιμες, έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν).
β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται πλήρη τον μισθό τους του μηνός Οκτωβρίου πέραν των μηνιαίων αποδοχών τους, με προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του νομίμου μισθού τους.
γ) Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, η αμοιβή που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, για την εργασία τους αυτή, προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.
Β. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που εξαιρούνται της Κυριακής αργίας.
Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής (π.χ. κλινικές, επισιτιστικά/τουριστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.) που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών τους, αν αμείβονται με μισθό με προσαύξηση 75%. Στις περιπτώσεις δε των μισθωτών αυτών, που αμείβονται με ημερομίσθιο ή με ποσοστά, και έχει προγραμματισθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό), θα τους καταβληθεί κανονικά, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.Δ. 3755/1957 το ημερομίσθιό τους χωρίς όμως προσαύξηση.
Γ. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και δεν θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή.
Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών που δεν θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή: α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα τους καταβληθεί απλό το συμφωνημένο ή καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους για την ημέρα αυτή χωρίς να εργασθούν, και β) αν αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό θα τους καταβληθούν πλήρεις οι αποδοχές τους του μηνός Οκτωβρίου, καίτοι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις εργάσιμες ημέρες του μηνός αυτού.
Δ. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, που δεν θα εργασθούν με δική τους επιλογή.
Αν η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον ΕΦΚΑ για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους κατά την αργία της 15ης Αυγούστου 2022*
Του Χρήστου Καρατζά
Νομικού - Εργατολόγου - πρώην Μ.Δ. του Ο.ΜΕ.Δ.
H εορτή της 15ης Αυγούστου, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4808/2021, είναι μία από τις υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και εργασιών και η απασχόληση του προσωπικού τους. Η 15η Αυγούστου εφέτος, συμπίπτει σε εργάσιμη ημέρα (Δευτέρα) και έτσι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν κατά την ημέρα αυτή καίτοι δεν θα απασχοληθούν θα λάβουν τις αποδοχές τους της ημέρας αυτής, είτε εργάζονται με 5θήμερο είτε με 6ήμερο, με τη διάκριση μόνο αν αμείβονται με ημερομίσθιο να λάβουν το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής και αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό να λάβουν πλήρη το μισθό τους, καίτοι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις ημέρες του μήνα αυτού.
Επειδή όμως για τα καταστήματα και τις εργασίες γενικά που εξαιρούνται της υποχρεωτικής αργίας, σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966, όπως ισχύει μετά το Ν. 4808/2021, όπως είναι οι επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, μπαρ, κέντρα
διασκέδασης, κ.λπ.), οι συγκοινωνίες, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (κλινικές, ιατρεία κ.λπ.), και οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με 3 εναλλασσόμενες βάρδιες κ.λπ., η αργία αυτή δεν ισχύει και για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες θα λειτουργήσουν νόμιμα και κατά την ημέρα αυτή, οι μισθωτοί τους που θα εργασθούν κατ' αυτήν, θα λάβουν τις αποδοχές τους (ημερομίσθιο ή το 1/25ο του μηνιαίου μισθού τους) προσαυξημένο κατά 75%.
Επίσης τις αποδοχές τους προσαυξημένες κατά 75% της ημέρας αυτής δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες, οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή παράνομα.
Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις που εξαιρούνται της υποχρεωτικής αργίας και η ημέρα αυτή είχε ορισθεί, με βάση το πρόγραμμα εργασίας τους ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), αν μεν αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και της ημέρας αυτής, δηλαδή θα λάβουν την εβδομάδα από Δευτέρα 15-8 μέχρι το Σάββατο 20-8-2022 έξι (6) ημερομίσθια, δηλαδή θα λάβουν, σύμφωνα με τη σχετική νομολογία, και το ημερομίσθιο της ημέρας της εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό τους) και αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, θα λάβουν πλήρη το μηνιαίο μισθό τους του μηνός αυτού καίτοι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα αυτού.
Όσοι εργαζόμενοι έχουν λάβει την κανονική τους άδεια στη διάρκεια της οποίας συμπίπτει η ημέρα αυτή (15-8), αυτή η μέρα δεν θα υπολογισθεί στις ημέρες αδείας που έχουν λάβει και έτσι η άδειά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945, θα παραταθεί κατά μία ημέρα.
Τέλος το ημερομίσθιο της ημέρας αργίας αυτής, σύμφωνα πάλι με τη νομολογία, τόσο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο όσο και για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, δεν καταβάλλεται στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσιάζει αυθαίρετα από την εργασία του τόσο κατά την παραμονή όσο και την επομένη της αργίας, καταβάλλεται όμως αν ο εργαζόμενος απουσιάσει αυθαίρετα μόνο κατά τη μία από τις δύο αυτές ημέρες (παραμονή ή επομένη ημέρα της εορτής).
Τέλος επειδή η αργία αυτή συμπίπτει σε εργάσιμη ημέρα της βδομάδας, δεν επηρεάζεται και η κανονικότητα της ασφάλισης των εργαζομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. και των δύο παραπάνω κατηγοριών επιχειρήσεων (υπαγόμενες και μη υπαγόμενες στην αργία).
*Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό περιοδικό Συν ΕΡΓΑΣΙΑ Αυγούστου -Σεπτεμβρίου 2022
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Ανακοίνωση- Ενημέρωση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Επισιτισμού.
Στο ΦΕΚ τ. Β΄ 3354/29-6-2022 δημοσιεύθηκε η αριθμ. 59438/22-6-22 απόφαση του Υπουργού Εργασίας με την οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική η από 24-5-2021 ΣΣΕ, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά καταστήματα (Εστιατόρια, Μπαρ, Καφενεία, κλπ), η έναρξη ισχύος της οποίας ορίσθηκε η 29η Ιουνίου 2022.
Όσες επομένως επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν το προηγούμενο έτος την Σ.Σ.Ε. αυτή έχουν υποχρέωση από την 29-6-2022 να εφαρμόζουν για το προσωπικό τους όλες τις διατάξεις της Σ.Σ.Ε. αυτής (Μισθολογικές και εργασιακές).
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι επειδή από τη Σ.Σ.Ε. αυτή για ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων ο βασικός τους μισθός ορίζεται μικρότερος των 713,00 ευρώ, ποσό που έχει ορισθεί σήμερα ως κατώτατος νομοθετημένος βασικός μισθός με την ΥΑ 38866/2022, οι εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με τις ειδικότητες αυτές, οφείλουν, αν ο μικρότερος αυτός βασικός μισθός τους της Σ.Σ.Ε. δεν προσαυξάνεται με μερικά ή όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από τη Σ.Σ..Ε αυτή (π.χ γάμου, προϋπηρεσίας, τουριστικών σπουδών, εποχιακής απασχόλησης κλπ), ώστε να προκύπτουν συνολικές αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τα 713,00 ευρώ του νομοθετημένου μισθού, οφείλουν, με βάση τη διάταξη του άρθρου 10 του Ν. 1876/1990 με την οποία θεμελιώνεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, να καταβάλλουν στους εργαζομένους αυτούς τον βασικό νομοθετημένο αυτό μισθό.
Στην περίπτωση δε που κάθε ένας από τους μισθωτούς αυτούς είχε συμπληρώσει σε οποιοδήποτε άλλο εργοδότη και με οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα προϋπηρεσία μέχρι την 14/2/2012, θα δικαιούται και το επίδομα τριετιών του Ν. 4093/2012.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Εφέτος Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022) δεν ανήκει στις υποχρεωτικές ημέρες αργίας για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού γενικά τομέα και επομένως δεν απαγορεύεται η λειτουργία τους και η απασχόληση του προσωπικού τους κατά την ημέρα αυτή.
Συνέπεια τούτου είναι ότι όσοι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων δεν προσέλθουν στην εργασία τους κατά την ημέρα αυτή για να εργασθούν, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής.
Δηλαδή για τους εργαζομένους που αμείβονται με μισθό θα αφαιρεθούν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες θα εργάζονταν την ημέρα αυτή, δηλαδή 8 ωρομίσθια αν εργάζονται με 5θήμερο ή 1 πλήρες ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο.
Παρά ταύτα με ειδικές διατάξεις σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις ή εσωτερικούς Κανονισμούς των επιχειρήσεων, η εορτή αυτή έχει καθιερωθεί, για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 1876/1990, υπάγονται στις διατάξεις τους ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, όπως π.χ. για εργαζομένους που υπάγονται στις Σ.Σ.Ε.: α) Τραπεζοϋπαλλήλων, β) Ξένων αεροπορικών εταιρειών - Σ.Σ.Ε. της 30-3-2021, γ) Καπνοβιομηχανίας - Σ.Σ.Ε. της 31-3-2017, δ) Τσιμεντοβιομηχανίας - Σ.Σ.Ε. της 19-7-2017, ε) Προσωπικού ΟΤΑ - Σ.Σ.Ε. της 5-10-2018, στ) Προσωπικού Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης, - Σ.Σ.Ε. της 3-4-2021, ζ) Ναυτιλιακών Πρακτορείων - Σ.Σ.Ε της 15-5-2019, η) Πρακτορειακών Επιχειρήσεων Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης - Σ.Σ.Ε. της 19-4-2018, θ) Πρακτορειακών Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - Σ.Σ.Ε. της 21-11-2017, ι) Τεχνικών Ραδιοφωνίας - Δ.Α. 6/2020, ια) Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλ/σης Αττικής και Βορείου Ελλάδος - Δ.Α. 1/2021 κ.λ.π..
Στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων αυτών Σ.Σ.Ε. και Δ.Α. οι εργαζόμενοι που υπάγονται και δεσμεύονται από αυτές, αν δεν εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του μισθού τους, αν αμείβονται με σταθερό μηνιαίο μισθό απλό, ενώ αν εργασθούν θα λάβουν, σύμφωνα με τη διάταξη του Β.Δ. 748/1966 το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του μισθού τους, προσαυξημένο κατά 75%.
Ειδικά για το νομό Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να ισχύει η Υπουργική Απόφαση με αριθμό 22/21964/10-5-2002, με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει καθιερωθεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα καταστήματα τροφίμων και τα εμπορικά καταστήματα και επομένως στο προσωπικό των καταστημάτων αυτών που δεν θα εργασθεί θα καταβληθεί απλό το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.
Τα ίδια θα ισχύουν και για άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες με ειδικές διατάξεις (συνήθως με Προεδρικό ή Βασιλικό Διάταγμα του παρελθόντος) η εορτή αυτή έχει καθιερωθεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας όπως π.χ. στη πόλη των Γρεβενών με το Π.Δ. 22/1940, στην πόλη της Κατερίνης με το Π.Δ. 11/1956.
Copyright 2022 Επιστημονική ομάδα ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Άρθρο: Απεικόνιση στην Α.Π.Δ. του e –ΕΦΚΑ μισθωτού υπαγόμενου υποχρεωτικά στην επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. ο οποίος απασχολείται με ειδικότητα η οποία από 01/01/2012 εξαιρέθηκε από τα ΒΑΡΕΑ*.
Η απεικόνιση της ασφάλισης στην υποβαλλόμενη στον e-ΕΦΚΑ Α.Π.Δ. μισθωτού ο οποίος από 01.01.2022 και εφεξής αναλαμβάνει για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτά ασφαλιστέα ιδιότητα υπαγόμενου υποχρεωτικά στην επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. και ο οποίος απασχολείται με ειδικότητα η οποία από 01/01/2012 εξαιρέθηκε από τα ΒΑΡΕΑ* και για την ασφάλιση του οποίου (εφόσον δεν υπάγεται στην επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.) γίνεται χρήση της ειδικής περίπτωσης 21 (εξαιρούμενοι από την προστασία του Κ.Β.Α.Ε.) προκειμένου να προκύπτει Πακέτο Κάλυψης που να μην εμπεριέχει εισφορά για τον κλάδο των ΒΑΡΕΩΝ θα πρέπει για τους υπαγόμενους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του Τ.Ε.Κ.Α. να γίνεται με τη χρήση της ειδικής περίπτωσης 43 [εξαιρούμενοι συνδυασμού επικουρικής κάλυψης (9) και βαρέων (21)] προκειμένου να προκύπτει Π.Κ. που να μην εμπεριέχει ούτε εισφορά για τον κλάδο των ΒΑΡΕΩΝ ούτε εισφορά για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.
Η χρήση της ειδικής περίπτωσης 43 [εξαιρούμενοι συνδυασμού επικουρικής κάλυψης (9) και βαρέων (21)] θα αφορά τους μισθωτούς που για επικουρική ασφάλιση υπάγονται υποχρεωτικά στο Τ.Ε.Κ.Α. και οι οποίοι δεν υπάγονται στα ΒΑΡΕΑ λόγω απασχόλησης με ειδικότητα η οποία 01/01/2012 εξαιρέθηκε από τα ΒΑΡΕΑ*.
Για τους ασφαλισμένους που δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην επικουρική ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α. θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται χρήση της ειδικής περίπτωσης 21 (εξαιρούμενοι από την προστασία του Κ.Β.Α.Ε.).
Η απεικόνιση στην διακριτή Α.Π.Δ. (2η Α.Π.Δ.- Τ.Ε.Κ.Α.) της επικουρικής ασφάλισης του μισθωτού που υποχρεωτικά υπάγεται στο Τ.Ε.Κ.Α. θα γίνεται κατά τα γνωστά (σχετικό το αναλυτικό άρθρο περί προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών και απεικόνισης στις Α.Π.Δ. της ασφάλισης μισθωτών που για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης υπάγονται στο Τ.Ε.Κ.Α. που δημοσιεύσαμε στο ηλεκτρονικό περιοδικό συνεργασία του μηνός Μαρτίου 2022).
*Για τις ειδικότητες που από 01/01/2012 εξαιρέθηκαν από την προστασία του ΚΒΑΕ η εξαίρεση ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθωτός που απασχολείται με ειδικότητα που από 01/01/2012 εξαιρέθηκε από τα ΒΑΡΕΑ ΔΕΝ συμπλήρωνε μέχρι 31/12/2011 τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά τον Κ.Β.Α.Ε. (3600 ημέρες οι παλιοί ασφαλισμένοι- 3375 οι νέοι ασφαλισμένοι) σε περίπτωση που συμπλήρωνε τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά τον Κ.Β.Α.Ε. πρέπει να συνεχίσει να ασφαλίζεται στα ΒΑΡΕΑ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Η αμοιβή της εργασίας για την εορτή της 25ης Μαρτίου 2022.
H εορτή της 25ης Μαρτίου, όπως είναι γνωστό, έχει ορισθεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας τόσο με τις παλαιότερες σχετικές διατάξεις (βλ, άρθρο 4 Β.Δ. 748/1966) όσο και με τη νεότερη διάταξη του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021. Κατά την ημέρα αυτή επομένως δεν επιτρέπεται η λειτουργία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας και η απασχόληση του προσωπικού τους.
Εφέτος η 25η Μαρτίου συμπίπτει σε εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή) και επομένως δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών αφού δεν επηρεάζεται η απασχόλησή τους.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή, που απασχολούνται τόσο με σύστημα 5θήμερης εργασίας, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, όσο και αυτοί που απασχολούνται με σύστημα 6ήμερης εργασίας από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, παρότι δεν θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν κανονικά οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, το νόμιμο ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής χωρίς προσαύξηση, οι δε αμειβόμενοι με σταθερό μηνιαίο μισθό, θα λάβουν πλήρη το μισθό τους του μηνός Μαρτίου, παρότι δεν θα έχουν εργασθεί όλες τις ημέρες εργασίας τους του μήνα αυτού.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 748/1966, όπως ισχύει μετά το Ν. 4808/2021, λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες του έτους, (τουριστικές και γενικά επισιτιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας, συγκοινωνίας κ.λπ.), που σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασία τους θα εργασθούν την ημέρα αυτή, θα λάβουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 3755/1957, όπως ισχύει, το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του σταθερού νομίμου μηνιαίου μισθού τους προσαυξημένο κατά 75%, χωρίς να δικαιούνται να λάβουν άλλη πρόσθετη ημέρα ανάπαυσης επειδή θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή.
Ωστόσο σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αυτοί εργασθούν κατά την ημέρα αυτή παράνομα, θα δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής ή το 1/25ο του μισθού τους οι αμειβόμενοι με μισθό, με προσαύξηση 75%.
Αντίθετα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών (συνεχούς λειτουργίας) για τους οποίους είχε προγραμματισθεί με το πρόγραμμα εργασίας τους η ημέρα αυτή ως ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσής του ως (ρεπό), θα πραγματοποιήσουν κανονικά το ρεπό τους και θα λάβουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παραπάνω Νομοθετικού Διατάγματος οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους, οι αμειβόμενοι με σταθερό μηνιαίο μισθό, θα λάβουν πλήρη το μισθό τους του μηνός αυτού.
Σε περίπτωση που ορισμένοι εργαζόμενοι και των δύο παραπάνω περιπτώσεων, έχουν λάβει κατά την περίοδο αυτή του μηνός Μαρτίου μέρος ή όλη την κανονική τους άδεια, η ημέρα αυτή της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν. 539/1945, δεν θα υπολογισθεί ως ημέρα αδείας τους, με συνέπεια η περίοδος της αδείας τους να επεκταθεί κατά μία ημέρα.
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Καθαρά Δευτέρα - Ποιες οι συνέπειες για τους εργαζόμενους.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Η Καθαρά Δευτέρα (φέτος 7 Μαρτίου) δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των υποχρεωτικών ημερών αργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και επομένως η λειτουργία των επιχειρήσεων και η εργασία των εργαζομένων κατ’ αυτή είναι ελεύθερη και νόμιμη.
Σε όσους μισθωτούς επομένως απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή ούτε πολύ περισσότερο αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.
Στον παραπάνω γενικό κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις που έχουν τεθεί είτε μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων ή Κ.Υ.Α., είτε με ειδικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις, που έχουν καθιερώσει ως αργία την ημέρα αυτή κατά γεωγραφική περιοχή (Πόλη, Δήμο, Νομό, ή Περιφέρεια) είτε ακόμη με μακροχρόνια εφαρμογή στις κατ’ ιδίαν επιχειρήσεις, δηλαδή με επιχειρησιακή πρακτική και συνήθεια. (Πίνακα των επιχειρήσεων αυτών μπορείτε να δείτε στη σελ.216 του βιβλίου του συνεργάτη μας Χρ. Καρατζά με τίτλο «ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2014 -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΜ Ο.Ε.»).
Ειδικότερα με τις Σ.Σ.Ε./Δ.Α., όσες από αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ή να εφαρμόζονται οι όροι τους με βάση τη διάταξη του άρθρου 4 της ΠΥΣ 6/2012, στις οποίες έχει τεθεί σχετικός όρος με τον οποίο να ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ’ αυτές, εφόσον εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, όπως δηλαδή εφαρμόζεται σύμφωνα με το Ν.Δ. 3755/1957 προκειμένου για την εργασία τους κατά τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους (π.χ. Σ.Σ.Ε. προσωπικού: ιδιωτικών κλινικών, αναψυκτικών ποτών, εμπορικών επιχειρήσεων, επισιτιστικών κ.λπ. καταστημάτων, μεταλλουργικών επιχειρήσεων κ.λπ.).
Επομένως για τις περιπτώσεις αυτές δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά την ημέρα αυτή, εφ’ όσον αυτή και η απασχόληση των εργαζομένων δεν απαγορεύεται από τις σχετικές περί αργιών διατάξεις, και οι υπόχρεοι εργοδότες της κατηγορίας αυτής υποχρεούνται μόνο στην καταβολή της προσαύξησης κατά 75% του ημερομισθίου τους σε όσους απασχοληθούν κατ’ αυτήν.
Αν όμως η αργία της επιχείρησης και η ανάπαυση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό Εργασίας κ.λπ. οφείλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής στους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο, στους δε με μηνιαίο μισθό αμειβομένους θα καταβληθεί κανονικά ο μισθός τους χωρίς περικοπή, επειδή κατά τη νομολογία των δικαστηρίων μας ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός.
Αντίθετα, στην περίπτωση της επιχειρησιακής πρακτικής αν τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση λειτουργούσε κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι εργάζονταν λαμβάνοντας το ημερομίσθιό τους ή τον μηνιαίο μισθό τους κανονικά και εφέτος κατ’ εξαίρεση ο εργοδότης αποφασίσει να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οφείλει τόσο το ημερομίσθιο των με ημερομίσθιο αμειβομένων χωρίς αυτοί να εργασθούν όσο και τον μηνιαίο μισθό των με μηνιαίο μισθό αμειβομένων μισθωτών του χωρίς περικοπή.
Ο εργοδότης μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή και των δύο κατηγοριών εργαζομένων, μόνο αν συμφωνήσει ρητά μαζί τους, γραπτά ή προφορικά, όπως ο ίδιος μεν να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οι δε εργαζόμενοι να μη προσφέρουν την εργασία
τους κατ’ αυτήν. Να καταρτισθεί δηλαδή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για αναστολή της εργασίας των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη μόνο ημέρα.
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Του Χρήστου Καρατζά Νομικού - Εργατολόγου
Σύμφωνα με το άρθρο 656 του Αστικού μας Κώδικα, ελλείψει άλλων ειδικότερων διατάξεων της εργατικής μας νομοθεσίας, «Αν ο εργοδότης δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί την εργασία των μισθωτών του για λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε γεγονότα ανωτέρας βίας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απαιτήσουν τις αποδοχές τους για όσες ημέρες ο εργοδότης δεν αποδέχεται την εργασία τους, χωρίς υποχρέωσή τους να παράσχουν την εργασία τους σε άλλο χρόνο».
Ως δε γεγονότα ανωτέρας βίας κατά την κρατούσα άποψη στη θεωρία του δικαίου και τη νομολογία, θεωρείται κάθε τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης από τον εργοδότη. ( Βλ. σχετικά Μπαλής Γενικές αρχές, Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ / ΕΡΜΑΚ υπό άρθρο 656 και Εφετ. Αθηνών 749/1973, ΑΠ 19/2004, 1303/2004 κ.λπ).
Εξ αντιδιαστολής με τα παραπάνω προκύπτει ότι αν η αδυναμία του εργοδότη να δεχθεί την εργασία των μισθωτών του οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, δηλαδή σε γεγονός που δεν μπορούσε να αποτραπεί ακόμη και αν ο εργοδότης φρόντιζε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής του συγκεκριμένου γεγονότος , δεν οφείλει να καταβάλλει στο προσωπικό του τις αποδοχές των ημερών που διαρκεί το γεγονός της ανωτέρας βίας, όπως έχει κριθεί ότι αποτελεί και η ισχυρή βροχόπτωση ή χιονόπτωση ( βλ. σχετικά την Εφετείου Αθηνών 749/1973 και 2984/1989).
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι όσες επιχειρήσεις των διαφόρων περιοχών της Χώρας δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσουν λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων των τελευταίων ημερών και παρέμειναν κλειστές , ανεξάρτητα αν οι εργαζόμενοι προσήλθαν ή όχι να εργασθούν, δεν οφείλουν να καταβάλλουν τις αποδοχές τους των ημερών αυτών. Αντίθετα αν η χιονόπτωση δεν εμπόδισε τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και παρέμειναν ανοικτές, σε όσους μισθωτούς δεν προσήλθαν να εργασθούν εμποδιζόμενοι από τις χιονοπτώσεις της περιοχής τους, πρέπει να τους καταβληθούν οι αποδοχές τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του ΑΚ , ως ανυπαίτιο κώλυμα εργασίας.
Σχετικά με το θέμα αυτό αναφέρεται και το με αριθμό 2019/2002 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: Ανωτέρα βία προς εφαρμογή του άρθρου 656 του ΑΚ υπάρχει όταν η αποδοχή της εργασίας από τον εργοδότη εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς , από τυχηρό και απρόβλεπτο γεγονός το οποίο ήταν αδύνατον να αποτραπεί και αν ακόμη κατεβάλλετο το ανώτατο δυνατόν μέτρο επιμέλειας ,σύνεσης και πρόνοιας από τον εργοδότη». Σχετική είναι και η αριθμ. 2984/1989 απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι οι εκτεταμένες και ασυνήθεις πρωτοφανείς σε μορφή και ένταση χιονοπτώσεις αποτελούν γεγονός ανωτέρας βίας με τις εξ αυτού συνέπειες.
Επίσης για τα θέματα αυτά σχετική είναι και η αριθμ. 30354/8-3-2011 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Καταγγελία συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου εργατοτεχνιτών μετά το Νόμο 4808/2021
Τι ισχύει από 1.1.2022
Του Χρήστου Θ. Καρατζά, Νομικού, Εργατολόγου πρώην Μ.Δ. του Ο.ΜΕ.Δ.
Με τη διάταξη του άρθρου 64, όπως ισχύει μετά τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 80 του πρόσφατου εργασιακού Νόμου 4808/2021, προκειμένου να εξομοιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της καταγγελίας των αορίστου χρόνου συμβάσεων εργασίας των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων, ορίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 καταργούνται οι διατάξεις του Ν. 2112/1920 και του σε εκτέλεση του νόμου αυτού εκδοθέντος Βασιλικού Διατάγματος του έτους 1920, που αφορούν στη διάκριση των όρων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προθεσμία προμήνυσης (προειδοποίησης) και στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης απόλυσης των δύο αυτών κατηγοριών εργαζομένων (μισθωτών) και από τις αρχές του Ιανουαρίου 2022 για το θέμα αυτό θα ισχύουν τα εξής:
Οι διατάξεις των Νόμων 2112/1920 και 3198/1955, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αφορά στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου των μισθωτών που έχουν υπαλληλική ιδιότητα, από 1/1/2022 εφαρμόζονται και επί των μισθωτών που έχουν, ως εκ του επαγγέλματος το οποίο ασκούν, ιδιότητα εργατοτεχνίτη. Συγκεκριμένα από 1/1/2022 προκειμένου να καταγγελθεί νόμιμα μια σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ενός μισθωτού που έχει την ιδιότητα εργατοτεχνίτη η οποία, όπως είναι γνωστό, αποδίδεται με βάση τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν.Δ. 2655/1953 και την ποιότητα των παρεχομένων στον εργοδότη του σωματικών ή πνευματικών υπηρεσιών αντίστοιχα, και ανεξάρτητα του τρόπου καταβολής των αποδοχών του, με μισθό ή ημερομίσθιο ή άλλο νόμιμο τρόπο, ο εργοδότης του θα έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβασή του αυτή, είτε άμεσα με την αποκαλούμενη στο εργατικό δίκαιο έκτακτη καταγγελία με άμεση καταβολή, έστω με δόσεις, της οφειλόμενης αποζημίωσης, είτε με τακτική καταγγελία με προμήνυση (προειδοποίηση), σύμφωνα με την διάταξη της Υποπαρ. ΙΑ12 του Ν. 4093/2012.
Με τη διάταξη του νόμου αυτού, που εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, παρότι μνημονιακός, ο χρόνος της προειδοποίησης απόλυσης ορίζεται:
α) για εργαζόμενους που έχουν εργασθεί στην επιχείρηση από δώδεκα (12) συμπληρωμένους μήνες μέχρι τη συμπλήρωση δύο (2) ετών, απαιτείται προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση,
β) για εργαζόμενους που έχουν εργασθεί από δυο (2) μέχρι πέντε (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση,
γ) για εργαζόμενους που έχουν εργασθεί από πέντε (5) έτη συμπληρωμένα μέχρι τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών, απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση, και
δ) για εργαζόμενους που έχουν εργασθεί από δέκα (10) έτη συμπληρωμένα και πάνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.
Εργοδότης που προειδοποιεί σωστά κατά τα παραπάνω διαστήματα εγγράφως τον εργαζόμενο, με την επίδοση του εγγράφου της απόλυσης λύει μεν άμεσα τη σχέση εργασίας που είχε με τον εργατοτεχνίτη, την αποζημίωση όμως οφείλει να την καταβάλει κατά την ημερομηνία λήξης του χρόνου προειδοποίησης στον απολυόμενο, η οποία ορίζεται στο ήμισυ της αποζημίωσης, όπως αυτή ορίζεται παρακάτω για τους υπαλλήλους που απολύονται με έκτακτη καταγγελία.
Σύμφωνα δε με τη διάταξη του άρθρου 65 του Νόμου 4808/2021 με την επίδοση του εντύπου της απόλυσης στον εργαζόμενο, ο εργοδότης μπορεί να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την παροχή της εργασίας του μερικώς ή πλήρως, χωρίς όμως να διακόψει την καταβολή των αποδοχών και την ασφάλιση του εργαζομένου ενώ παράλληλα ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αναλάβει εργασία σε νέο εργοδότη, χωρίς να επηρεάζονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας και το ύψος της καταβλητέας αποζημίωσης που θα λάβει από τον προηγούμενο εργοδότη.
Προϋποθέσεις εγκυρότητας της καταγγελίας
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2112/1920, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από 1/1/2022 εφαρμόζονται και για τους απολυόμενους εργατοτεχνίτες, για να είναι τυπικά έγκυρη η καταγγελία της σύμβασής τους αορίστου χρόνου και να επιφέρει τα αποτελέσματά της πρέπει: α) το έντυπο Ε6 της ηλεκτρονικής υποβολής να υποβάλλεται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ εντός τεσσάρων (4) εργασίμων ημερών, β) αντίγραφο του εντύπου αυτού να επιδίδεται στον εργαζόμενο άμεσα, από την πρώτη δηλαδή ημέρα της αποχής του από την εργασία του, ο οποίος θα πρέπει να υπογράφει το σχετικό αποδεικτικό επίδοσης και σε περίπτωση άρνησής του να του επιδίδεται μέσω δικαστικού επιμελητή στο τόπο της νόμιμης κατοικίας του. Η σχετική έκθεση του δικαστικού επιμελητή θα πρέπει να υποβάλλεται ως συνημμένη στο παραπάνω ηλεκτρονικό έντυπο Ε6 το οποίο πρέπει να υποβάλλεται υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 3198/1955, για την εγκυρότητα της καταγγελίας απαιτείται από το νόμο η άμεση καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης εις ολόκληρο, αν ανέρχεται μέχρι δύο (2) μηνιαίους μισθούς ή ολόκληρη ή σε δόσεις αν ανέρχεται σε περισσότερους από δύο (2) μισθούς καθώς και ο απολυόμενος εργατοτεχνίτης πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον φορέα του κύριας ασφάλισης, σήμερα στον Ε.Φ.Κ.Α..
Υπολογισμός της αποζημίωσης απόλυσης
Σύμφωνα με τη νέα παραπάνω διάταξη του Ν. 4808/2021, ο υπολογισμός της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών, που θα γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση, σε αντίθεση με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται προκειμένου περί της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας των μισθωτών που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα (τυπικά ή ουσιαστικά), θα γίνεται ως εξής:
Αν στον απολυόμενο εργατοτεχνίτη καταβάλλονταν οι αποδοχές του κατά το χρόνο που εργάζονταν σε ημερήσια βάση (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο, ποσοστά κ.λπ.), η αποζημίωσή του θα υπολογίζεται με μηνιαίο μισθό που θα αποτελείται από είκοσι δύο (22) καταβαλλόμενα ημερομίσθια, ενώ αν οι αποδοχές του όταν εργάζονταν καταβάλλονταν σε μηνιαία βάση, η αποζημίωση απόλυσής του θα υπολογίζεται με βάση τον καταβαλλόμενο μηνιαίο μισθό του.
Προφανώς και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, σύμφωνα πάλι με τις διατάξεις του Ν. 3198/1955, οι παραπάνω μηνιαίοι μισθοί των εργατοτεχνιτών, θα καταβάλλονται προσαυξημένοι αφενός κατά το 1/6ο, όπως συμβαίνει με τις αποζημιώσεις απόλυσης των υπαλλήλων, καθώς και με τις λοιπές αποδοχές που ενδεχομένως λάμβαναν τακτικά κατά το χρονικό διάστημα που εργάζονταν στον εργοδότη από τον οποίο απολύονται, λόγω παροχής εργασίας τους από υπερεργασία, νόμιμες υπερωρίες, παροχή εργασίας κατά νύκτα ή κατά Κυριακή και αργίες ή ακόμη και με τις τυχόν οικειοθελείς παροχές του εργοδότη που τους καταβάλλονταν χωρίς επιφύλαξη του τελευταίου για μελλοντική τους παρακράτηση, διακοπή ή συμψηφισμό. (βλ. σχετικά και τις Α.Π. 877/1998, 1210/2009, 1174/2017).
Κατά δε τη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 2112/1920 «Εργοδότης που παραμελεί την υποχρέωση προειδοποίησης για καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου οφείλει να καταβάλει στον απολυόμενο υπάλληλο αποζημίωση απόλυσης ως κατωτέρω, εκτός αν οφείλεται μεγαλύτερη αποζημίωση βάσει σύμβασης ή εθίμου ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤ/ΤΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤ/ΤΩΝ |
|
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη |
Ποσό αποζημίωσης |
1 έτος συμπλ. έως 4 έτη |
2 μηνών |
4 έτη συμπλ. έως 6 έτη |
3 μηνών |
6 έτη συμπλ. έως 8 έτη |
4 μηνών |
8 έτη συμπλ. έως 10 έτη |
5 μηνών |
10 έτη συμπλ. |
6 μηνών |
11 έτη συμπλ. |
7 μηνών |
12 έτη συμπλ. |
8 μηνών |
13 έτη συμπλ. |
9 μηνών |
14 έτη συμπλ. |
10 μηνών |
15 έτη συμπλ. |
11 μηνών |
16 έτη συμπλ. και άνω |
12 μηνών |
Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3198/1955 που ορίζει το ανώτατο όριο (πλαφόν) των μηνιαίων αποδοχών για τον υπολογισμό της αποζημίωσης (Νομοθετημένο Ημερομίσθιο Χ 30 Χ 8), εξακολουθεί να ισχύει και προκειμένου περί των εργατοτεχνιτών.
Για τους εργατοτεχνίτες, όπως συμβαίνει με βάση τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 και για τους υπαλλήλους, που ήδη απασχολούνται και έχουν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία κατά την 12/11/2012 άνω των δεκαεπτά (17) ετών, καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της προβλεπομένης στο προηγούμενο εδάφιο, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν κατά την εξής αναλογία:
Για 17 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
1 μηνός αποζημίωση |
Για 18 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
2 μηνών αποζημίωση |
Για 19 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
3 μηνών αποζημίωση |
Για 20 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
4 μηνών αποζημίωση |
Για 21 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
5 μηνών αποζημίωση |
Για 22 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
6 μηνών αποζημίωση |
Για 23 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
7 μηνών αποζημίωση |
Για 24 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
8 μηνών αποζημίωση |
Για 25 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
9 μηνών αποζημίωση |
Για 26 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
10 μηνών αποζημίωση |
Για 27 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα |
11 μηνών αποζημίωση |
Για 28 έτη προϋπηρεσίας και άνω |
12 μηνών αποζημίωση |
Για τον ανωτέρω υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:
Καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης σε δόσεις
Σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 74 του Ν. 3863/2010, όταν η αποζημίωση απόλυσης υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, μπορεί να καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, της πρώτης δόσης με τις αποδοχές δύο (2) μηνών καταβαλλόμενης κατά την ημέρα λύσης της σύμβασής του εργαζομένου στην έκτακτη καταγγελία ή κατά την ημέρα που λήγει ο χρόνος προειδοποίησης, όταν η καταγγελία γίνεται με τακτικό τρόπο (με προειδοποίηση) και των λοιπών δόσεων ανά δίμηνο, με δύο μηνιαίες αποδοχές κάθε δόση, μέχρι την ολική εξόφληση της αποζημίωσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τεύχος ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ/ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Η Λειτουργία των Καταστημάτων κατά τις Κυριακές προ των εορτών Χριστουγέννων.
Του Χρήστου Θ. Καρατζά Νομικού -Συμβούλου Εργασιακών Σχέσεων
Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Με τις διατάξεις των άρθρων 16 του Ν. 4177/2013, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 4208/2013 , το άρθρο 108 του Ν. 4314/2014, και το άρθρο 18 του Ν. 4753/2020, ρυθμίζονται τα θέματα της λειτουργίας των καταστημάτων και της απασχόλησης του προσωπικού τους κατά τις Κυριακές στις διάφορες περιόδους του έτους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή των εορτών των Χριστουγέννων και νέου έτους.
Έτσι για την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων που αρχίζουν από την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου :
Όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των εργαζομένων κατά την τελευταία Κυριακή του έτους (26 Δεκεμβρίου), η οποία επειδή φέτος συμπίπτει με την εορτή της 26ης Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων), δεν θα λειτουργήσουν τα καταστήματα κατ΄αυτή και δεν θα εργασθεί το προσωπικό τους.
Β. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Με βάση τις παραπάνω διατάξεις : α) «Επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013» όπως ισχύει με τις παραπάνω τροποποιήσεις του και επομένως δεν απαιτείται πλέον η άδεια της αρμόδιας αρχής (ΣΕΠΕ) για την απασχόληση του προσωπικού των καταστημάτων αυτών κατά τις Κυριακές αυτές και απλώς επιβάλλεται η γνωστοποίηση στο ΣΕΠΕ μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της ημέρας αναπληρωματικής ανάπαυσης των εργαζομένων αυτών για κάθε μία από τις δύο αυτές Κυριακές που θα είναι σε εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης της κάθε Κυριακής, εβδομάδας.
β) Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές(προσαύξηση κατά 75% επί του νομίμου ωρομισθίου τους».
Εν προκειμένω θα εφαρμοσθεί η διάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 25825/1951 , που ορίζει την πρόσθετη αυτή αμοιβή στο 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο κάθε εργαζομένου, αυτό δηλαδή που προκύπτει από την οικεία κλαδική κλπ ΣΣΕ στην οποία υπάγεται κάθε εργαζόμενος και εν ελλείψει κλαδικής κλπ ΣΣΕ , στο ημερομίσθιο που προκύπτει από την ΕΓΣΣΕ, όπως ισχύει σήμερα με βάση το νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο της Υ.Α. 4241/2019. Αν καταβάλλονται δε αποδοχές ανώτερες από αυτές της οικείας ΣΣΕ ή της ΕΓΣΣΕ, το ποσό που θα προκύψει από τον υπολογισμό του 75% επί του νομίμου ημερομισθίου θα προστεθεί στο ποσό του καταβαλλόμενου ανώτερου ημερομισθίου.
Απ΄ όλα τα παραπάνω προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις:
«1. Μισθωτοί επιχειρήσεων και παντός είδους καταστημάτων υποχρεούνται εις παροχή των υπηρεσιών των κατά τας εν άρθρω 1 Κυριακάς, εφ' όσον υπό του οικείου εργοδότου ήθελε αποφασισθεί η λειτουργία τούτων κατ' αυτάς.
Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις Κυριακές της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 δύναται να χορηγηθεί η αναπληρωματική ανάπαυση σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που προηγείται των Κυριακών αυτών» .
Σε περίπτωση όμως απασχόλησης των εργαζομένων αυτών πάνω από πέντε (5) ώρες χωρίς να χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της επόμενης εβδομάδας , θα πρέπει να καταβληθούν πέραν του μηνιαίου μισθού τους και τα ωρομίσθια των Κυριακών αυτών προσαυξημένα με το ποσοστό 75%, που θα υπολογισθεί, όπως προαναφέραμε , επί των νομίμων ωρομισθίων τους.
Copyright 2021 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Άρθρο: Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 2021
Συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου, μετά την τροποποίηση που έγινε με το άρθρο 60 του Ν. 4808/2021, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους και επομένως, τόσο η λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και η απασχόληση των εργαζομένων κατ’ αυτή απαγορεύεται, εκτός αν πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν και κατά τις Κυριακές του έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 748/1966, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4808/2021.
Συνέπεια των παραπάνω είναι τα εξής:
Α. Οι επιχειρήσεις κάθε μορφής και είδους δραστηριότητας, εφόσον δεν εξαιρούνται από τις διατάξεις αυτές, σύμφωνα με τα παραπάνω, παραμένουν κλειστές.
Β. 1) Οι Μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο, ανεξάρτητα της ιδιότητάς τους ως εργατοτεχνίτες ή υπάλληλοι και σύμφωνα με τους ορισμούς της παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 3755/1957, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής, χωρίς να εργασθούν και χωρίς προσαύξηση.
2) Όσοι μισθωτοί, εργατοτεχνίτες ή υπάλληλοι, εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα, δικαιούνται το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του μισθού τους, προσαυξημένο κατά 75%. ( Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 του παραπάνω ΝΔ , οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν και όχι επί του πράγματι τυχόν καταβαλλομένου μεγαλύτερου ημερομισθίου).
3) Οι εργαζόμενοι γενικά (υπάλληλοι ή εργάτες), που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας , που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους της ημέρας αυτής , ή το 1/25ο του μισθού τους, αναλόγως του τρόπου καταβολής των αποδοχών τους, με προσαύξηση 75%. Σε περίπτωση παροχής εργασίας κατά την ημέρα αυτή πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, τόσο η αμοιβή της υπερεργασίας τους όσο και αυτή για την τυχόν υπερωριακή εργασία τους προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.
4) Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών (συνεχούς λειτουργίας) που αμείβονται με ημερομίσθιο οι οποίοι θα λάβουν την ημέρα αυτή την προγραμματισμένη εβδομαδιαία ανάπαυσής τους (ρεπό), θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους χωρίς προσαύξηση και χωρίς να εργασθούν.
5) Εφόσον η επιχείρηση λειτουργήσει νόμιμα κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.
Copyright 2021 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ