15-2-2022 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με το ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ενόψει της απορριπτικής απόφασης του Σ.τ.Ε.

15-2-2022 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με το ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ενόψει της απορριπτικής απόφασης του Σ.τ.Ε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με το ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ενόψει της απορριπτικής απόφασης του Σ.τ.Ε.

Του Χρήστου Θ. Καρατζά Νομικού Εργατολόγου Συμβούλου Εργασιακών Σχέσεων

Όπως είναι γνωστό, από το έτος 1975 οι κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν  στην υπογραφή της  Εθνικής  Γενικής  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), έχουν συμφωνήσει όπως στους εργαζομένους που θα αμείβονται  με το βασικό κατώτατο μισθό και το βασικό κατώτατο ημερομίσθιο,  να χορηγούνται  α)  στους μεν εγγάμους εργαζομένους επίδομα γάμου  και  β) ενώ σε όλους τους εργαζομένους που δεν  υπάγονται  σε  κλαδική ή άλλη ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας   επίδομα χρόνου υπηρεσίας  με το μορφή τριετιών  και συγκεκριμένα μέχρι τρεις  (3)  τριετίες, για όσους από αυτούς αμείβονται με μισθό  ή  έξη (6)  τριετίες, για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.

Με τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων που αποφασίσθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και ειδικότερα με το Ν. 4093/2012, καταργήθηκε η χορήγηση του επιδόματος γάμου, στους εργαζομένους της κατηγορίας αυτής (ανειδίκευτοι εργάτες και υπάλληλοι), ενώ διατηρήθηκε ως είχε το επίδομα τριετιών της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., με μόνο περιορισμό, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου  4 της  Π.Υ.Σ. 6/2012 , της αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας τους,  που είχε συμπληρωθεί μέχρι  την 14/2/2012.

Με το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 , ορίσθηκε ότι  ο κατώτατος  μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργαζομένων που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., θα ορίζεται στο εξής από τη Διοίκηση (Κυβέρνηση)  και συγκεκριμένα με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, ύστερα από σχετική  διαβούλευση ορισμένων Υπηρεσιών της Διοίκησης και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.

Στη διάταξη αυτή  με την Υποπαρ. ΙΑ.6 του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 προστέθηκε διάταξη στο άρθρο 103 του Ν. 4172/2013, η φράση « και ως τέτοιος νοείται  μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς», με συνέπεια  στο εξής  στους εργαζομένους της κατηγορίας αυτής, θα καταβάλλεται μόνο  ο βασικός μισθός  ή το βασικό ημερομίσθιο (ένα μοναδικό  ποσό) που θα προβλέπεται στην κάθε φορά εκδιδόμενη Υ.Α. για την αναπροσαρμογή των ποσών αυτών, χωρίς δηλαδή να χορηγείται και επίδομα χρόνου υπηρεσίας (τριετίες)  σε όσους από αυτούς καταβάλλονταν επειδή   είχαν συμπληρώσει   χρόνο προϋπηρεσίας  μέχρι την 14/2/2012.

Επειδή με την Υ.Α. 4241/127 /2019,  με την οποία αυξήθηκε  ο  κατώτατος  μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο των  εργαζομένων σε ποσοστό  11%   τα ποσά   που ορίσθηκαν  με την Υ.Α. αυτή  να καταβάλλονται στους εργαζομένους αυτούς χωρίς την προσθήκη του επιδόματος τριετιών, για  όσους από αυτούς  είχαν αποκτήσει δικαίωμα να λάβουν και το επίδομα αυτό,  προέκυπταν  μειωμένα  έναντι των αντίστοιχων βασικών μισθών και βασικών ημερομισθίων της προηγούμενης ρύθμισης με το  Ν. 4093/2012, η τότε  διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας, έκρινε  σκόπιμο να  υποδείξει  στους εργοδότες που απασχολούσαν προσωπικό  που αμείβονταν με το κατώτατο όριο των αποδοχών ανειδίκευτου εργάτη  ή  υπαλλήλου,  με την εγκύκλιό του με αριθμό 7613/195/2019,  να εξακολουθήσουν να καταβάλλουν το επίδομα  αυτό σε όσους εργαζομένους  το  κατέβαλαν  ήδη, παρότι η υποχρέωση αυτή  των εργοδοτών δεν  ορίσθηκε με διάταξη κανονιστικής  πράξης της Διοίκησης  ή  με την τροποποίηση της διάταξης του παραπάνω νόμου 4254/2014.

Ο Σ.Ε.Β.  που εκπροσωπεί τα συμφέροντα  μεγάλης μερίδας των Ελλήνων εργοδοτών  που απασχολούν  ανειδίκευτους εργαζομένους που αμείβονταν αρχικά με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.  και τώρα με το    νομοθετημένο μισθό  ή νομοθετημένο ημερομίσθιο, προσέφυγε εμπρόθεσμα στο Συμβούλιο Επικρατείας   ζητώντας την ακύρωση της Εγκυκλίου αυτής επειδή κατά την  άποψή του  είχε εκδοθεί σε αντίθεση με το νόμο 4254/2014. Το  Σ.τ.Ε.   με απόφασή του  απέρριψε  το αίτημα αυτό του ΣΕΒ  χωρίς όμως και να διατυπώσει, από ότι γνωρίζουμε,   θέση  για το  αν υπάρχει υποχρέωση των εργοδοτών να χορηγούν στους  εργαζομένους αυτούς  επίδομα τριετιών,  έστω και με τον περιορισμό του άρθρου 4 της Π.Υ.Σ. 6/2012.

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε για να σας ενημερώσουμε,  όταν λάβουμε το κείμενο της απόφασης του Σ.τ.Ε. μετά την καθαρογραφή της.    

Copyright 2022 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ                           

Ίσως σας Ενδιαφέρει Επίσης