Μοιραστείτε το

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στα Χανιά σήμερα την 1η Αυγούστου 2008, ενώπιον του Μεσολαβητή κ. Κώστα Παπαδημητρίου, εμείς που υπογράφουμε παρακάτω την παρούσα:


  1. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιοκτητών Κυρίων Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, νομίμως εκπροσωπούμενη από τους Μανώλη Γιαννούλη, Γεώργιο Τσαγκαράκη και Ιωάννη Σταθάκη.
  2. Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Χανίων, νομίμως εκπροσωπούμενος  από τους Νικόλαο Κόρακα, Φραγκίσκο Χατζηαγγελάκη και Γεώργιο Μαθιουλάκη.
  3. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Χανίων νομίμως εκπροσωπούμενο από τους Μιχάλη Μακρυμανωλάκη και Κυριάκο,


συμφωνήσαμε και συναποδεχθήκαμε στην  κατάρτιση αυτής της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως κατωτέρω.

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Με τις διατάξεις της παρούσας καθορίζονται οι αποδοχές, οι συνθήκες εργασίας και οι λοιποί όροι εργασίας όλων εκείνων που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θερέτρων, τουριστικούς οικισμούς (μπακαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού και ξενοδοχειακά καταλύματα (μοτέλ και κάμπιννκ), τα οποία λειτουργούν στα αστικά κέντρα, τις θερινές διαμονές και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του Νομού Χανίων.

Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος απασχόλησης του ξενοδοχοϋπάλληλου δεν έχει σημασία για την εφαρμογή της παρούσας, εφόσον εργοδότης είναι μία απ' τις ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η απασχόληση παρέχεται εντός του νομού Χανίων.

Άρθρο 2

Κατάταξη σε Κατηγορίες

Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους ανεξαιρέτως φύλου, στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορία Α΄: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαιτρ (ή κάπταιν), θυρωρός Α΄, νυκτοθυρωρός Α΄, μπουφετζής Α΄, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων και μάγειρας Α΄.

Κατηγορία Β΄: Προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, θυρωρός Β΄, σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), ασημοκέρηδες, μάγειρας Β΄, τηλεφωνητές, μαινκουραντιέ, ελεγκτές ή ταμπλίστες, μπάρμαν ή μπαρμέιντ.

Κατηγορία Γ΄: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθοί θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή ορόφων ή λινοθήκης, καμαριέρες, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος και βουτηριέρης, εφόσον δεν καλύπτονται από άλλη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση καθώς και μάγειρας Γ΄ και αποθηκάριος τροφίμων.

Κατηγορία Δ΄: Πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζέρης, λουτρονόμος, εργάτης αποθήκης, ακτών και πισίνας και προϊστάμενος και βοηθός ιατρών.

Άρθρο 3

Βασικοί Μηνιαίοι Μισθοί και Ημερομίσθια

1. Οι βασικοί μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2007, αυξάνονται από 1.1.2008 κατά ποσοστό 3,5% και διαμορφώνονται συνολικώς ως εξής:

Κατηγορία Α΄         869,28€

Κατηγορία Β΄        850,95€

Κατηγορία Γ          834,07€

Κατηγορία Δ΄        797,13€

2. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 30-6-2008, αυξάνονται περαιτέρω από 1-7-2008 κατά ποσοστό 3,1% και διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία Α΄         896,22€

Κατηγορία Β΄        877,33€

Κατηγορία Γ          859,92€

Κατηγορία Δ΄        821,84€

3. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 31-12-2008, αυξάνονται περαιτέρω από 1-1-2009 κατά ποσοστό 2% και διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία Α΄         914,15€

Κατηγορία Β΄        894,87€

Κατηγορία Γ          877,12€

Κατηγορία Δ΄        838,27€

4. Οι ανωτέρω βασικοί μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις 30-6-2009, αυξάνονται περαιτέρω από 1-7-2009 κατά ποσοστό 3,9% και διαμορφώνονται ως εξής:

Κατηγορία Α΄         949.80€

Κατηγορία Β΄        929,77€

Κατηγορία Γ          911,33€

Κατηγορία Δ΄        870,97€

5. Κατά το ίδιο ποσοστό και κατά τις ίδιες πιο πάνω ημερομηνίες αυξάνεται και το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων και διαμορφώνεται ως εξής:

α. από 1-1-2008 έως 30-6-2008

-         για τους σερβιτόρους σε 62,37€

για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 55,06€

β. από 1-7-2008 έως 31-12-2008

-         για τους σερβιτόρους σε 64,30€

-         για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 56,77€

γ. από 1-1-2009 έως 30-6-2009

-         για τους σερβιτόρους σε 65,59€

-         για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 57,90€

δ. από 1-7-2009 έως 31-12-2009

-         για τους σερβιτόρους σε 68,15€

-         για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 60,16€

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησή τους μέχρι 8 ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Άρθρο 4

Γενική ρύθμιση

1. Επίδομα Προϋπηρεσίας

α. Το χορηγούμενο επίδομα προϋπηρεσίας αυξάνεται κατά το ποσοστό και κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας και διαμορφώνεται ως εξής:

1. από 1-1-2008 αυξάνεται κατά ποσοστό 3,5% και διαμορφώνεται σε 5,02€

2. όπως θα έχει διαμορφωθεί στις 30-6-2008, αυξάνεται περαιτέρω από 1-7-2008 κατά ποσοστό 3,1% και διαμορφώνεται σε 5,18€

3. όπως θα έχει διαμορφωθεί στις 31-12-2008, αυξάνεται περαιτέρω από 1-1-2009 κατά ποσοστό 2% και διαμορφώνεται σε 5,28€

4. όπως θα έχει διαμορφωθεί στις 30-6-2009, αυξάνεται περαιτέρω από 1-7-2009 κατά ποσοστό 3,9% και διαμορφώνεται σε 5,48€.

β. Ειδικά   για  εκείνους  που  προσλαμβάνονται  ως σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και  των  δύο  φύλων  και  με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι μετεκπαιδεύσεως, αναγνωρίζεται  και  προσμετράται  νόμιμος προϋπηρεσία που πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.

Κατ' εξαίρεση προκειμένου περί ξενοδοχοϋπαλλήλων που  εργάζονται σε ξενοδοχεία εποχιακά, ως χρόνος υπηρεσίας θεωρείται και εκείνος της νεκράς περιόδου και μέχρι τέσσερις (4) μήνες για κάθε χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος μετά τη νεκρά περίοδο αναλαμβάνει εκ νέου εργασία στην ίδια ξενοδοχειακή επιχείρηση.

2.`Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τον λαντζιέρη

Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο ανέρχεται στο ποσοστό 5% του εκάστοτε βασικού μηνιαίου μισθού, χορηγείται και στους λαντζέρηδες-σες.

Άρθρο 5

Επαναπρόσληψη Εποχιακά Απασχολουμένων

Οι μη συνεχούς λειτουργίας (εποχιακές) ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (οι οποίες θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες το χρόνο), υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το αυτό προσωπικό που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Προϋπόθεση γι' αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζόμενου, αποτελεί η έγγραφη προειδοποίηση προς τον εργοδότη του ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει μέσω της οικείας οργάνωσης του σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτή και να αποσταλεί στον εργοδότη μέχρι 30 Ιανουαρίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φαξ ή με κατάθεση συστημένου στο ταχυδρομείο. Η επιχείρηση δε υποχρεούται να τον απασχολήσει, σε κάθε περίπτωση από την 15 Μαίου. Σε κάθε περίπτωση ο μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα, εντός πενθημέρου, χάνει κάθε δικαίωμα  επαναπρόσληψης και αποζημίωσης.

Η πρόσληψη και τα μετά απ' αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από τη στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία.

Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1346/1983. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων δεν θα λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.

Άρθρο 6

Παροχή Έκπτωσης στις τιμές των Ξενοδοχείων

Ισχύει η σχετική ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης στις τιμές των ξενοδοχείων της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. των Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της Χώρας και συμφωνείται να παρέχεται από όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών σ΄ολόκληρη την επικράτεια έκπτωση 30% στις κατ΄ έτος καθοριζόμενες τιμές των ξενοδοχείων με την επίδειξη του Επαγγελματικού Βιβλιαρίου ή της Επαγγελματικής Ταυτότητας ή άλλως με την επίδειξη του ασφαλιστικού βιβλιαρίου συνοδευόμενου από σχετική βεβαίωση του εργοδότη ξενοδόχου.

Άρθρο 7

Η χορηγούμενη τροφή και το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Επίδομα τροφής.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες, μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται, σε όσους από το προσωπικό που αφορά η παρούσα επιθυμούν, να παρέχουν τροφή, εκπιπτόμενου σ΄ αυτή την περίπτωση ποσοστού 2% επί του βασικών μηνιαίων μισθών του άρθρου 3 (εκάστοτε βασικός).

Εάν η ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο, δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή σε εργαζόμενο που επιθυμεί και το έχει ζητήσει εγγράφως, τότε υποχρεούται να καταβάλλει σ΄ αυτόν ποσοστό 10% επί των ως άνω βασικών μηνιαίων μισθών (άρθρου 3), απαλλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής. Το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο έχει ως εξής:


ΔΕΥΤΕΡΑ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ή ΟΣΠΡΙΑ

ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ

ΦΡΟΥΤΟ


ΤΡΙΤΗ

ΚΙΜΑΣ (ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ) ή ΨΑΡΙ (ΒΑΚΑΛΑΟΣ)

ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ


ΓΛΥΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ή ΛΑΔΕΡΟ


(ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ) ΤΥΡΙ


ΦΡΟΥΤΟ

ΠΕΜΠΤΗ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ή ΖΥΜΑΡΙΚΟ

ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ

ΦΡΟΥΤΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΡΕΑΣ ή ΛΑΔΕΡΟ (ΓΕΜΙΣΤΑ)

ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ

ΓΛΥΚΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ή ΨΑΡΙ ή ΡΙΖΟΤΟ


ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ

ΦΡΟΥΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΚΡΕΑΣ (ΜΠΡΙΖΟΛΑ)

ΣΑΛΑΤΑ ή ΤΥΡΙ

ΓΛΥΚΟ ή ΠΑΓΩΤΟ

ΒΡΑΔΥΝΑ

2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΑΔΕΡΑ, 1 ΦΟΡΑ ΠΙΤΣΑ, 1 ΦΟΡΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ή ΟΜΕΛΕΤΑ, 3 ΦΟΡΕΣ ΚΡΕΑΣ, ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ

ή

ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΟ ή ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

Άρθρο 8

Ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων

Οι ημέρες ανάπαυσης των εργαζομένων στις κατηγορίες ξενοδοχείων Α,Β,Γ και Δ τάξεως είναι συνεχόμενες και κυλιόμενες ώστε να συμπίπτει ανάπαυση μιας Κυριακής τουλάχιστον ανά επτά εβδομάδες.

Άρθρο 9

Λοιπές Ρυθμίσεις

α. Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

β. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της Σ.Σ.Ε. των ετών 2006-2007 καθώς και οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα.

Άρθρο 10

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 1.1.2008.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή