Μοιραστείτε το

ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΝΕΡΙΔΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΩΝ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΔΡΑ: Πλατεία Βικτωρίας 7, Αθήνα 10434, 210-8814922,  210-8815393  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πολυτεχνείου 21, Θεσσαλονίκη 54626, 2310-517128, 2310-517119


Προς:

1. Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Σολωμού 65 (6ος όροφος), 104 32 Αθήνα

2. Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Βησσαρίωνος 4, 106 72 Αθήνα


ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 34/2004

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εργατοτεχνιτών Τυπογράφων που απασχολούνται στις Ημερήσιες Επαρχιακές Εφημερίδες όλης της χώρας, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης

(Πράξη κατάθεσης Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: 23/22-09-2004)

1. Σύμφωνα με το νόμο 1876/90 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών-Διαιτητών, επιλέχθηκα διαιτητής, προκειμένου να επιλύσω τη συλλογική διαφορά εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών τυπογράφων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες όλης της χώρας πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διαιτητή με επέλεξαν την 7 Σεπτεμβρίου 2004 η εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων» και η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων με την επωνυμία «Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου» μεταξύ των οποίων έγινε η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

2. Η προσφυγή στη διαιτησία έγινε από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, μετά από την με αριθμό πρωτοκόλλου ΟΜΕΔ 1704/4.8.2004 έγγραφη δήλωση της εργοδοτικής οργάνωσης ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του Μεσολαβητή Άγγελου Ζησιμόπουλου ως προς τη διάταξη που αφορά στη χορήγηση επιδόματος πολυετίας 7% σε όσους συμπληρώνουν 25 έτη προϋπηρεσίας.

3. Προκειμένου να καταλήξω στην απόφαση μου, κάλεσα σε κοινή συνάντηση στα διατυπώσουν τις απόψεις τους. γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. στην Αθήνα, τους εκπροσώπους των μερών για να

Στη συνάντηση αυτή προσήλθαν την 9 Σεπτεμβρίου 2004 οι εκπρόσωποι των μερών, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι και ανέπτυξαν προφορικά τις απόψεις τους.

4. Έλαβα υπόψη μου:

α. Ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που ο νόμος απαιτεί για την προσφυγή στη διαδικασία της Διαιτησίας (κοινοποιήσεις, εξουσιοδοτήσεις κ.λπ.).

β. Την από 4.8.2004 με αριθμό πρωτοκόλλου Ο.ΜΕ.Δ. 1695/047 αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων για προσφυγή στη Διαιτησία.

γ. Την από 5-12-2003 πρόσκληση της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων προς την εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση, με την οποία προτείνει τις ρυθμίσεις που θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσουν περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών τυπογράφων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες όλης της χώρας πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης» για το έτος 2004.

δ. Την από 30.5.2003 Σ.Σ.Ε. ««για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών τυπογράφων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες όλης της χώρας πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης»».

ε. Τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ιδίως τις προβλέψεις του Εθνικού Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (+4,2,%), της παραγωγικότητας της εργασίας (+2,5%) και του Δ.Τ.Κ. (3,4%) κατά το έτος 2004.

στ. Τη διαμόρφωση του πληθωρισμού κατά το έτος 2003 σε ποσοστό 3,5% σε μέσα επίπεδα και τις αυξήσεις των κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων όπως και τις θεσμικές ρυθμίσεις που συνομολογήθηκαν με την από 24.5.2004 ΕΓΣΣΕ για τα έτη 2004-2005.

ζ. Την με αριθμό πρωτοκόλλου 1665/29.7.2004 Πρόταση του Μεσολαβητή Άγγελου Ζησιμόπουλου και τα πρακτικά που τηρήθηκαν κατά τη διαδικασία μεσολάβησης.

Από την ενώπιόν μου συζήτηση διαπίστωσα πως η αντίρρηση που εξέφρασε η εργοδοτική οργάνωση ως προς την αποδοχή της Πρότασης του Μεσολαβητή δε θεμελιώνεται σε βάσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν τον ισχυρισμό ότι θα προκληθεί σοβαρή επιβάρυνση στις επιχειρήσεις σε περίπτωση χορήγησης επιδόματος πολυετίας σε εκείνους τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 25 έτη προϋπηρεσίας σε ποσοστό 7%. Το επίδομα αυτό ήδη έχει οριστεί με προηγούμενες Σ.Σ.Ε να ανέρχεται σε 10% με τη συμπλήρωση 18 ετών και σε 10% με τη συμπλήρωση 21 ετών προϋπηρεσίας, προϋπόθεση την οποία -κατά την κοινή πείρα- εκπληρώνουν πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι από όσους συμπληρώνουν 25 έτη προϋπηρεσίας.

Η χορήγηση αυτού του επιδόματος ανά τριετία μετά την εξάντληση των προβλεπόμενων στην οικεία ΣΣΕ τριετιών, φαίνεται να ανταποκρίνεται στο σκοπό της διαμόρφωσης του προσήκοντος μισθολογικού ανταλλάγματος της παρεχόμενης εργασίας το ύψος του οποίου προσδιορίζεται ανάλογα με την εμπειρία η οποία αποκτάται με τα έτη υπηρεσίας που κατά τεκμήριο προσδίδουν στον εργαζόμενο ποιοτικότερα χαρακτηριστικά επαγγελματικής ικανότητας. Εντούτοις, η χορήγηση του επιδόματος πολυετίας δεν επεκτείνεται πέραν των 21 ετών προϋπηρεσίας, χωρίς τούτο να δικαιολογείται με άλλον ισχυρισμό πλην αυτού που αορίστως αναφέρεται στο κόστος επιβάρυνσης, ισχυρισμός ο οποίος ούτε αποδείχθηκε σε τι συνίσταται ούτε φαίνεται πως προσφέρεται ως δικαιολογημένη αιτία της απουσίας ρύθμισης γι την περαιτέρω των 21 ετών προϋπηρεσία.

Με βάση όσα εκτέθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησαν τα μέρη και τους ισχυρισμούς που ανέπτυξαν ως προς την αναγκαιότητα περαιτέρω κλιμάκωσης του χορηγούμενου επιδόματος πολυετίας, η ΑΠΟΦΑΣΗ μου έχει ως εξής:

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργατοτεχνίτες τυπογράφοι (άνδρες και γυναίκες), που εργάζονται στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες όλης της χώρας, εκτός αυτών που εργάζονται στις ημερήσιες εφημερίδες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 2

Βασικό Ημερομίσθιο

α) Καθορίζεται για όλους τους εργαζομένους που καλύπτει η παρούσα Δ.Α. νέο βασικό ημερομίσθιο σε 28,29 ευρώ από 1-1-2004 και σε 29 ευρώ από 1-7-2004.

β) Όλα τα ποσοστιαία επιδόματα, που προβλέπονται, θα υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο της προηγούμενης παραγράφου.


Άρθρο 3

α. Τριετίες

Τα κατώτατα όρια ημερομισθίων, προσαυξάνονται με επίδομα τριετιών προς 5%, για κάθε τριετία και μέχρι πέντε (5) τριετίες.

β. Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τον εργοδότη, στον οποίο προσέφερε ο εργαζόμενος της υπηρεσίες του, με βάση το ασφαλιστικό του βιβλιάριο ενσήμων.


Άρθρο 4

Πολυετίες

Χορηγούνται τρεις (3) πολυετίες στον κλάδο, ως εξής:

α) Επίδομα πολυετίας σε ποσοστό 10% μετά από 18 χρόνια προϋπηρεσίας.

β) Επίδομα πολυετίας σε ποσοστό 10% μετά από 21 χρόνια προϋπηρεσίας.

γ) Επίδομα πολυετίας σε ποσοστό 7% μετά από 25 χρόνια προϋπηρεσίας.

Άρθρο 5

Επίδομα Γάμου

Στους εγγάμους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται επίδομα γάμου 10%. Επίσης το επίδομα αυτό χορηγείται και σε ευρισκόμενους σε κατάσταση χηρείας, διαζευγμένους, άγαμους γονείς (γονείς που απέκτησαν ή αναγνώρισαν το/τα τέκνα τους).


Άρθρο 6

Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας

Χορηγείται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 15%.


Άρθρο 7

Επιστημονικό Επίδομα

Χορηγείται Επιστημονικό Επίδομα σε ποσοστό 10% στους έχοντες πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.


Άρθρο 8

Άδεια Γάμου

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, που υπάγονται στην παρούσα και που συνάπτουν γάμο, δικαιούνται να λάβουν άδεια γάμου μιας εβδομάδας, με αποδοχές, η οποία δε συμψηφίζεται   με την  ετήσια   κανονική  άδεια,  που   προβλέπεται  από τον Α.Ν. 539/1945.


Άρθρο 9

Άδεια Γέννησης Τέκνου

Σε περίπτωση γεννήσεως τέκνων, ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια, για κάθε τέκνο.

Άρθρο 10

Επιπλέον Άδεια

Οι ημέρες αδείας ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 539/45 όπως αυτός ισχύει για τους έχοντες υπηρεσία μέχρι και πέντε (5) χρόνια.

Για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία στον κλάδο της τυπογραφίας από πέντε (5) μέχρι και δώδεκα (12) χρόνια παρέχονται τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες επιπλέον αδείας. Για τους έχοντες συμπληρώσει από δώδεκα (12) χρόνια και άνω παρέχονται πέντε (5) επιπλέον ημέρες αδείας.


Άρθρο 11

Επίδομα Αδείας

Το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.4505/66 επίδομα αδείας ορίζεται, για τους υπαγόμενους στην παρούσα, σε δεκαεπτά (17) καταβαλλόμενα ημερομίσθια για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει μέχρι πέντε (5) χρόνια υπηρεσίας και σε είκοσι (20) καταβαλλόμενα ημερομίσθια για τους πέραν των πέντε (5) ετών (συμπληρωμένων) υπηρεσίας εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του τρόπου αμοιβής τους.


Άρθρο 12

Άδεια Σπουδών

Σπουδαστές και μαθητές δικαιούνται δύο δεκαπενθήμερες άδειες, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.


Άρθρο 13

Άδεια Τοκετού Θηλασμού και Φροντίδας Παιδιού

α. Η συνολική άδεια της μητρότητας ορίζεται σε δεκαεπτά (17) εβδομάδες. Οκτώμισι (8 1/2) εβδομάδες θα χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την ημερομηνία του αναμενόμενου τοκετού και οι υπόλοιπες οκτώμισι (8 1/2) μετά τον τοκετό.

Β.1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών (30) από τη λήξη της άδειας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους (12) μήνες και σε μία (1) ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφ' όσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του, σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

3. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

4. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

5. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

γ. Δεν επιτρέπεται η απόλυση εργαζομένης μητέρας για δύο (2) χρόνια μετά τον τοκετό.


Άρθρο 14

Άδεια για Ασθένεια Εξαρτωμένων Μελών Άδεια για Μεταγγίσεις Αίματος και          Παραγώγων του ή Αιμοκάθαρσης & Μονογονεϊκές Οικογένειες

1. Η άδεια του άρθρου 7 του Ν.1483/84 σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών καθορίζεται σε 12 εργάσιμες ημέρες κατ' έτος, εφόσον ο/η εργαζόμενος/η έχει τρία παιδιά και πάνω.

2. Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα, που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

3. Στους εργαζόμενους (-ες), που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχει την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.


Άρθρο 15

Ετήσια Κανονική Άδεια και Άδεια λόγω Θανάτου Συγγενούς

1. Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές (Α.Ν. 539/1945, όπως ισχύει), μειώνεται από δώδεκα (12) σε δέκα (10) μήνες συμπληρωμένους.

2. Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.


Άρθρο 16

Γενική Διάταξη

Εργαζόμενοι αμφοτέρων των φύλων, εφόσον συμπλήρωσαν το 15ο έτος της ηλικίας τους, δικαιούνται για πλήρη απασχόληση του κατωτέρου ημερομισθίου που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι διπλωτές εφημερίδων και οι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν σε καμία από τις ειδικότητες του άρθρου 19.

Άρθρο 17

Φόρμες Εργασίας

Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται μία (1) φόρμα εργασίας η οποία αντικαθίσταται κατ' έτος, εφόσον έχει φθαρεί και αποτελεί ιδιοκτησία του εργοδότη.

Άρθρο 18

Ώρες Εργασίας-Πενθήμερο

α. Το σύνολο της εβδομαδιαίας απασχόλησης κάθε μισθωτού ορίζεται σε όλη την επικράτεια σε τριάντα οκτώ (38) ώρες, η δε έναρξη και λήξη της καθημερινής εργασίας καθορίζεται από τον εργοδότη και για μέχρι έξι εκδόσεις. Το πενθήμερο ισχύει: α) στην περίπτωση έβδομης έκδοσης και ανεξάρτητα από τις ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και β) για απασχόληση πλέον των 38 ωρών.

β. Δεν επιτρέπεται η απόλυση εργαζόμενου το χρονικό διάστημα των πέντε (5) τελευταίων ετών πριν τη συνταξιοδότησή του, λόγω νέας τεχνολογίας.


Άρθρο 19

Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό μέχρι την ισχύ της παρούσας, διατηρούν το σύστημα αυτό, ο δε μισθός τους αποτελεί το 26πλάσιο του ημερομισθίου της ειδικότητάς τους.


Άρθρο 20

Νυκτερινό Επίδομα

Κατόπιν της εκδόσεως της υπ' αριθμ. 2190/1991 αποφάσεως του Σ.τ.Ε και σε συμμόρφωση προς αυτή, επίδομα νυκτερινής εργασίας θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους, οσάκις απασχολούνται από της 10ης νυκτερινής ώρας μέχρι της 6ης πρωινής ώρας.


Άρθρο 21

Ειδικότητες-Υπαλληλικό Προσωπικό

Στην παρούσα υπάγονται οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θεωρούνται υπάλληλοι: Χειριστές σκάνερ, φωτοτεχνίτες, φωτογράφοι, μοντέρ, ρετουσέρ, γραφίστες, πιεστές, εκτυπωτές, χειριστές πιεστηρίων ορθίων, επιπέδων περιστροφικών και ΟΦΦΣΕΤ, παντός είδους μηχανικοί συντηρητές μηχανών φωτοσύνθεσης, φωτοσυνθέτες, σελιδοποιοί, λινοτύπες, στοιχειοθέτες, διαλυτές μονοτύπες, ετικετοποιοί, γραμμογράφοι, τσιγκογράφοι, φλεξογράφοι, στερεοτύπες, λαμιναριστές, διορθωτές κειμένων, διεκπεραιωτές συντηρητές μηχανών εκτυπώσεως, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, αμφοτέρων των φύλων.


Άρθρο 22

Συνθήκες Υγιεινής-Ασφάλειας

Οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόζουν στις Επιχειρήσεις τους, το νόμο 1568/85 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων και το Π.Δ. 398/94 που αφορά τους εργαζόμενους σε οθόνες οπτικής απεικόνισης.

Άρθρο 23

Γενική Διάταξη

1. Οι τυχόν καταβαλλόμενες ανώτερες αποδοχές από τις καθοριζόμενες με την παρούσα και άλλα επιδόματα προβλεπόμενα από νόμους, διατάγματα, κανονισμούς ή ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι επικρατέστερες και δε θίγονται από την παρούσα, αλλά συνεχίζεται να καταβάλλονται, πλην βεβαίως του επιδόματος νυκτερινής εργασίας για το οποίο ισχύει το άρθρο 18 της παρούσας.

2. Κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) -Ι.Κ.Α. μπορούν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, Ομοσπονδίας Τύπου κ' Χάρτου και της Γ.Σ.Ε.Ε.


Άρθρο 24

Συνδικαλιστική Εισφορά

Οι υπαγόμενοι στις διατάξεις της παρούσας εργοδότες υποχρεούνται να παρακρατούν τη συνδικαλιστική συνδρομή των εργαζομένων-μελών της συμβαλλόμενης εργατικής οργάνωσης. Η παρακράτηση αυτή γίνεται αφού προηγουμένως η εργατική οργάνωση γνωρίσει με επιστολή της σε κάθε επιχείρηση το ύψος της ετήσιας συνδρομής και τον τρόπο που θα γίνεται η παρακράτηση και η απόδοση αυτής για την είσπραξη της οποίας οφείλει να μεριμνά η δικαιούχος οργάνωση των εργαζομένων. Εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να γίνεται η παρακράτηση αυτή, δικαιούνται με έγγραφη ατομική δήλωσή τους, που απευθύνεται στην επιχείρηση, να αρνούνται την παρακράτηση. Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνεται στην αρχή κάθε χρόνου.

Άρθρο 25

Λοιπές Ρυθμίσεις

1. Τα μέρη δεσμεύονται να συγκροτήσουν Επιτροπή, η οποία θα συντάξει, μέχρι 31-12-2004, Έκθεση για τη σημερινή αντιπροσωπευτικότητα των ειδικοτήτων του κλάδου, με στόχο τον επανακαθορισμό τους στη συλλογική ρύθμιση του 2005.

2. Για τους εργαζομένους που καλύπτει η παρούσα ισχύουν και όλες οι θεσμικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ 2004-2005 και των προηγούμενων αυτής, στο βαθμό που είναι ευνοϊκότερες από τις ήδη ισχύουσες της παρούσας.


Άρθρο 26

Η ισχύς της παρούσας, πλην των διατάξεων για τις οποίες ρητώς ορίζεται διαφορετική έναρξη ισχύος, αρχίζει την 1-1-2004.



Ημερομηνία έκδοσης Διαιτητικής Απόφασης: Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2004


Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή