Μοιραστείτε το

ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργατοτεχνιτών βιομηχανιών τυροκομίας και τυροκομικών επιχειρήσεων όλης της χώρας

Στην Αθήνα σήμερα Ιουλίου 2004, οι υπογράφοντες αφενός: 1) Ι. Δραπανιώτης, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών 2) Δ. Ασημακόπουλος, Πρόεδρος και Ν. Σκορίνης, Γεν. Γραμματέας, ως εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ 3) Τ. Καραμίχας, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και αφετέρου Π. Τσίχλης, Πρόεδρος και Κ. Λιαπάτης, Γεν. Γραμματέας, εκπρόσωποι της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών όλοι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι κατά τις διατάξεις του Ν.1876/90 για την υπογραφή αυτής της ΣΣΕ, συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της παρούσας ΣΣΕ υπάγονται οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τυροκομίας, τυροκομικές επιχειρήσεις εν γένει και τυροκομικά εργοστάσια όλης της χώρας.

Άρθρο 2

Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια

Οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων αυτής της ΣΣΕ και όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2003, αυξάνονται από 1-1-2004 κατά ποσοστό 4% και όπως αυτοί θα έχουν διαμορφωθεί την 31-8-2004, αυξάνονται περαιτέρω από 1-9-2004 σε ποσοστό 2,5%. Η ίδια αύξηση χορηγείται και στους περιοδεύοντες πωλητές.

Άρθρο 3

Οι αποζημιώσεις του β.δ. 16/18 Ιουλίου 1920, όπως διαμορφώθηκαν με τις Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1989 (άρθρο 7), του 1994 (άρθρο 4), του 1996 (άρθρο 6), του 1998-1999 (άρθρο 4) του 2000-2001 (άρθρο 5), του 2002-2003 (άρθρο 4) και του 2004-2005 (άρθρο 4), βελτιώνονται και καθορίζονται ως εξής, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας του εργατοτεχνίτη (τριας):


Προϋπηρεσία                                                     Αποζημίωση

Από 2 μήνες έως 1 έτος:                                   5 ημερομίσθια

Από 1 έτος συμπληρωμένο έως 2 έτη:             7 ημερομίσθια

Από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη:             15 ημερομίσθια

Από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη:           30 ημερομίσθια

Από 1 Ο έτη συμπληρωμένα έως 15 έτη:       60 ημερομίσθια

Από 15 έτη συμπληρωμένα έως 20 έτη:       100 ημερομίσθια

Από 20 έτη συμπληρωμένα έως 25 έτη:       120 ημερομίσθια

Από 25 έτη συμπληρωμένα έως 30 έτη:       140 ημερομίσθια

Από 30 έτη συμπληρωμένα και άνω:            160 ημερομίσθια.

Άρθρο 4

Οι βοηθοί όλων των παραπάνω κατηγοριών εφόσον απασχοληθούν επί 8 (οκτώ) έτη σε μία από τις ειδικότητες αυτές θεωρούνται τεχνίτες της αντίστοιχης ειδικότητας.

Άρθρο 5

Eπιδόματα

Στους παραπάνω μισθωτούς χορηγούνται τα εξής επιδόματα τα οποία υπολογίζονται επί των ανωτέρω βασικών μισθών και ημερομισθίων:

α) επίδομα πολυετούς υπηρεσίας εκ ποσοστού 5% για κάθε τριετία υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας που διανύθηκε στο κλάδο και μέχρι δέκα (10) τριετίες. Η προϋπηρεσία αποδεικνύεται με βεβαιώσεις των προηγουμένων εργοδοτών ή του ασφαλιστικού βιβλιαρίου του Ι.Κ.Α., εφόσον αυτή προκύπτει από αυτό

β) επίδομα γάμου εκ ποσοστού 10%. Το επίδομα αυτό χορηγείται και στους χήρους-ρες, διαζευγμένους-νες καθώς και στις άγαμες μητέρες, εφόσον όλοι αυτοί έχουν την επιμέλεια παιδιού ή παιδιών

γ) στους αναφερόμενους στη παρούσα ΣΣΕ τυροκόμους, γενικά όλων των κατηγοριών, που έχουν αποκτήσει πτυχίο Τυροκομικής Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού, χορηγείται επίδομα εκ ποσοστού 13% υπολογιζόμενο στα πιο πάνω καθοριζόμενα για την ειδικότητά τους βασικά ημερομίσθια

δ) όσοι από τους υπαγόμενους σ' αυτή τη ΣΣΕ εκτελούν χρέη προϊσταμένου δικαιούνται επιδόματος 10% γι' αυτή την εργασία υπολογιζόμενο στα ημερομίσθια της παρ.2 αυτής της ΣΣΕ

ε) στους αναφερόμενους στη παρούσα ΣΣΕ περιοδεύοντες πωλητές, και εφόσον χαρακτηρίζονται από τον εργοδότη ως προιστάμενοι πωλήσεων, χορηγείται διευθυντικό επίδομα σε ποσοστό 10%. Επίσης στους περιοδεύοντες πωλητές που διαχειρίζονται χρήματα και εφ'όσον κάνουν εισπράξεις - πληρωμές, χορηγείται επίδομα διαχειριστικών λαθών εκ 26 ευρώ το μήνα.


Άρθρο 6

Επίδομα ψύξεως

Στους μισθωτούς που απασχολούνται σε ψυκτικούς θαλάμους (αποθήκες) συντήρησης τυριών σε θερμοκρασία από 0 μέχρι 5ο (πάνω από το μηδέν) χορηγείται ειδικό επίδομα θέσεως από 1€ την ημέρα.


Άρθρο 7

Το υπό της υπ'αριθμ.2/86 αποφάσεως του ΔΔΔΔ Αθηνών προβλεπόμενο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 3% υπολογίζεται στα βασικά ημερομίσθια αυτής της ΣΣΕ έτσι όπως διαμορφώνονται κάθε φορά.


Άρθρο 8

Ρουχισμός

Κάθε τυροκομική επιχείρηση Βιομηχανική ή Βιοτεχνική υποχρεούται να εφοδιάζει τους εργαζόμενους με μία φόρμα ή μπλούζα εργασίας, καπέλα ποδιές, ελαστικά υποδήματα, στους δε συντηρητές και αλατιστές επιπλέον με ένα μπουφάν μάλλινο, ένα πουλόβερ μάλλινο και ένα παντελόνι μάλλινο τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα στον εργοδότη και αντικαθίστανται με την φθορά τους.


Άρθρο 9

Παροχή γάλακτος

Στους παραπάνω μισθωτούς όλων των κατηγοριών εξακολουθεί να χορηγείται η υπό της Δ.Α. 2/88 (Υ.Α. 11168/88 ΦΕΚ 89 Β' της 19.2.1988) προβλεπόμενη ποσότητα γάλακτος (1 λίτρο) για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας.


Άρθρο 10

Κανονική άδεια

Η διάρκεια της σχέσης εργασίας (βασικός χρόνος), που απαιτείται για τη γένεση της αξίωσης για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας (Α.Ν. 539/1945) όπως ισχύει όπως ειδικός Νόμος ορίζει.


Άρθρο  11

Άδεια φροντίδας παιδιού

Η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει ως αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό.


Άρθρο 12

Εναλλακτική χρήση του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για τη φροντίδα του παιδιού

Το μειωμένο ωράριο («άδεια») θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δικαιούται ο/η εργαζόμενος/η με αίτησή του/της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού. Η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά.


Άρθρο 13

Άδεια φροντίδας παιδιού

α. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα.

Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.

β. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού, δικαιούται και ο πατέρας εφόσον δεν κάνει χρήση αυτής η εργαζόμενη μητέρα, προσκομίζοντας στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση του εργοδότη της μητέρας του παιδιού.

γ. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας ως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

δ. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.

ε. Η άδεια φροντίδας του παιδιού, θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις εργασιακές σχέσεις.

στ. Στους εργαζόμενους (-ες), που έχουν χηρέψει και στον άγαμο (η) γονέα, που έχουν την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργασίμων ημερών.

ζ. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

Άρθρο 14

Άδεια για νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση.

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση και το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη, δικαιούνται έως είκοσι δυο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια, με αποδοχές.

Στους φυσικούς ή θετούς γονείς παιδιού ηλικίας ως δέκα εξ( 16) ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση χορηγείται πρόσθετη άδεια δέκα (10) εργάσιμων ημερών ετησίως. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται και στους δύο γονείς επιπλέον της άδειας που δικαιούνται από άλλες διατάξεις.

Άρθρο 15

Άδεια θανάτου συγγενών

Στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

Άρθρο 16

Άδεια λόγω AIDS

Εργαζόμενοι(-ες) με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που έχουν υπηρεσία μέχρι τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο εργοδότη, οι οποίοι(-ες) είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS, και έχουν κριθεί ικανοί προς εργασία, δικαιούνται από τη γνωστοποίηση στον εργοδότη, έως ένα (1) μήνα για κάθε ημερολογιακό έτος επιπλέον άδεια με αποδοχές.

Άρθρο 17

Άδεια εξετάσεων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Όσοι συμμετέχουν προγράμματα για μεταπτυχιακό δίπλωμα ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης ή διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δικαιούνται άδεια 10 εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του/της δικαιούχου και ισχύει μέχρι δύο έτη.


Άρθρο 18

Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν στην αναγκαιότητα όλες οι επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρόληψης.

Παράλληλα θα πρέπει να επιτείνονται οι προσπάθειες και να εξαντλούνται οι υπάρχουσες δυνατότητες για την ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς.


Άρθρο 19

Αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας

Για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, τα μέρη συμφωνούν:

1. Να μελετήσουν την ευθυγράμμιση του εσωτερικού δικαίου προς το κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την απαγόρευση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

2. Να εξειδικεύσουν τον όρο και τις πιθανές περιπτώσεις ηθικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.


Άρθρο 20

Λοιπές διατάξεις

Αποδοχές ανώτερες στο σύνολό τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας, που  προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.

Όσες διατάξεις του κλάδου αλλά και των προηγουμένων ΣΣΕ και διαιτητικών αποφάσεων δεν τροποποιούνται με τη παρούσα εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 21

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από 1.1.2004.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή