Μοιραστείτε το

Η  ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ  28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Όπως είναι γνωστό, η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ανήκει στις μη υποχρεωτικές επίσημες ημέρες αργίας. Κατά την ημέρα αυτή η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν αν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως αυτός μπορεί νόμιμα να λειτουργήσει την επιχείρησή του, σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με 6ήμερη εργασία και αμείβονται με ημερομίσθιο και εργασθούν, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%, επί του νομίμου ημερομισθίου τους, ενώ αν δεν προσέλθουν στην εργασία τους αδικαιολόγητα, μπορεί να τους περικοπεί από τις αποδοχές τους ένα ημερομίσθιο. Αν όμως ο εργοδότης δεν λειτουργήσει την επιχείρησή του με δική του επιλογή, θα καταβάλει στους εργαζομένους αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν.Δ. 3755/1957, το απλό χωρίς προσαύξηση ημερομίσθιό τους και χωρίς πρόσθετη ημέρα ασφάλισης ή τον πλήρη μηνιαίο τους μισθό αν αμείβονται με μισθό.

Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή και στις περιπτώσεις απασχόλησης των εργαζομένων με 6ήμερη μεν εργασία αλλά με μειωμένη ημερήσια απασχόληση, προφανώς με τα μειωμένα ωρομίσθιά τους.

Εφέτος επειδή η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, ημέρα δηλαδή που οι εργαζόμενοι με 5θήμερο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή δεν επιτρέπεται να εργασθούν, οι οποίοι και κατά την εβδομάδα από 23 μέχρι 27 - 10ου έχουν συμπληρώσει 40 ώρες εργασία, στους αμειβομένους με ημερομίσθιο θα τους οφείλεται, σύμφωνα πάλι με το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν.Δ. 3755/1957, ένα επιπλέον ημερομίσθιο, δηλαδή για την εβδομάδα αυτή θα τους καταβληθούν 7 ημερομίσθια, ενώ για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα τους καταβληθεί πλήρης ο μισθός τους του μηνός αυτού, αφού σύμφωνα με την άποψη του Υπουργείου Εργασίας (βλ. Έγγραφο 1643/1987), για τους μισθωτούς αυτούς δεν υπάρχει διάταξη περί καταβολής επί πλέον αμοιβής για τις ημέρες αργίας, όμοια με αυτή που ισχύει για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο (βλ. ανωτέρω).

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας

Ειδικά για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες, υπηρεσίας υγείας, εργασίες σε βάρδιες), αν μεν εργάζονται με 6ήμερη εργασία και εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, είτε αμείβονται με μισθό είτε με ημερομίσθιο, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο του μισθού τους με την προσαύξηση του 75%. Αν όμως εργάζονται με 5θήμερο και η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσής τους (ρεπό), οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον απλό ημερομίσθιο, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό πλήρη τον μισθό τους.

Σε κάθε τέλος περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή, δεν τίθεται θέμα χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης, αφού σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966, αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης χορηγείται μόνο για απασχόληση σε ημέρα Κυριακή.

Copyright 2017 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή